Комисията по досиетата установи 9 кандидат-кметове в областта с принадлежност към ДС

STZAGORA.NET
Комисията по разкриване на документи и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия, известна в общественото пространство като Комисия по досиетата, установи принадлежност на деветима от кандидат-кметовете в Старозагорска област към ДС.

Любопитна подробност е, че никой от 11-те кандидатите за кмет на Стара Загора не е обременен с агентурно минало.

Откритите от Комисията по досиетата кандидати с принадлежност към ДС са за градовете Павел баня, Казанлък и Шипка и за селата Дунавци, Боздуганово, Дълбоки, Черганово, Паничерево и Габарево.

Двама от тях – за Павел баня и Черганово, са от партията на Яне Янев – ПП РЗС, по един има от ДПС и БСП, а останалите са издигнати от инициативни комитети и местни коалиции.

Шестима от деветимата са били агенти под псевдонимите “Ястреб”, “Николай”, “Емил”, “Христов”, “Гошо” и “Явор”. Останалите трима са съдържател на явочна квартира под псевдонима “Ровно”, нещатен служител и резидент под псевдонима “Чапаев”.

До редакционното приключване на “Старозагорски новини” стана известно, че един от нарочените агенти притежава документ от Комисията по досиетата, че не бил свързан с ДС. Той обаче е издаден не предизборно, а при встъпването му в държавна длъжност.

Йовка НИКОЛОВА
-

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн