Премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан откриха детелината на магистрала “Тракия”

STZAGORA.NET
Премиерът Бойко Борисов участва в официалната церемония за пускане в експлоатация на пътен възел „Стара Загора”, част от ЛОТ 2 на АМ „Тракия”. Заедно с него на ЛОТ 2 бяха еврокомисарят за регионална политика Йоханес Хаан, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът по европейските средства Томислав Дончев и председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров.

Еврокомисарят Хаан даде висока оценка на мащабните проекти в България и посочи магистрала Тракия и софийското метро като едни от най-добрите примери за това, как новите страни-членки се справят с подобен род проекти. „България спазва графика, сроковете и успява да реализира икономии”, каза еврокомисарят. Той увери, че през периода до 2020 г. страната ни ще получи допълнителни средства за магистрали и железопътна инфраструктура.

Премиерът заяви, че показал на живо на Йоханес Хаан най-важните проекти, за да може по-бързо да получим средствата за тях.

Министър Томислав Дончев съобщи, че ще има още инвестиции за региона, включително за изграждането на тунела под връх Шипка.

Отсечката Стара Загора-Нова Загора на автомагистрала Тракия ще бъде пусната през юни следващата година, а от юли ще се пътува до Петолъчката, заяви министър Лиляна Павлова.

Северното платно на магистралата. Така ще изглежда детелината за идващите от Бургас. Отклонението за Стара Загора е малко преди това.

Системата на пътния възел, включително директните и индиректни връзки по схемата на пълна детелина, обхваща около 900 метра от дължината на трасето на автомагистралата. Изградени са 5 км връзки по детелината. Пътният възел с четирилентов надлез на път I-5 Стара Загора-Димитровград над магистралата е изграден за 6 месеца и замести опасното кръгово движение, с което завършваше доскоро магистралата в участъка до Стара Загора. Всяко от двете платна на надлеза е с ширина по 10,55 м. Между тях има двуметрова разделителна ивица, а от двете страни – банкети по 1,50 м. Положени са общо 20 хиляди тона асфалт. Цялостното изграждане на пътния възел отне 6 месеца. Той е предаден 8 месеца предсрочно от строителите на лот 2 – “Магистрала Трейс”.

Надлезът - детайл.

На церемонията присъстваха и заместник областните управители на област Стара Загора Галина Стоянова и Димитър Драчев, народните представители Нели Калнева, Живко Тодоров, Недялко Недялков, Емил Караниколов, председателя на Общинския съвет – Стара Загора Тенко Руканов и много други.
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн