Куче напада хора пред НОИ

STZAGORA.NET
В петъчния следобед журналист от “Старозагорски новини” стана неволен свидетел на инцидент, който, слава Богу, завърши без жестоки последствия. На пъпа на Стара Загора, на площадното пространство между ОББ и НОИ куче от глутница, скрита на сянка под стълбището на сградата, нападна минувач. Доста едрото куче – бяло с черни петна, с грозен лай буквално се хвърли върху мъжа, който с нищо не го беше предизвикал. Човекът започна да се отбранява с полупълна найлонова торба, отстъпвайки заднешком към банката, за да намери спасение. На място “замръзнаха” две ученички от близките училища, майка с дете с количка и др.

Медията ни сигнализира директора на Зоопарка д-р Радослав Михайлов, който вече беше информиран многократно за същия случай.

“Всички кучета, които се подвизават в това пространство, са кастрирани и маркирани – каза той. – Животните естествено си пазят територията, в която ги хранят и където необезпокоявано спят. Проблемът не е в тях, а в тези добронамерени и добросъвестни граждани, които ги обгрижват, но не в домовете си, а на централната улица. Ако предприемем по-крути мерки към агресивните изоставени любимци, екозащитниците реагират на часа в тяхна защита.”

По информация на д-р Михайлов, на година кастрират 250-300 кучета, маркират ги и ги връщат на местообиталището им. В същото време прииждат все нови и нови, развъждат се безконтролно благодарение на същите хора от общността. Т.е. без да съзнаваме, сами си създаваме проблеми, от които негодуваме. Така се разрастват глутниците и около Автогарата и Станционната градина, пред Съда, в кв. “Лозенец” и т.н.

Трима души са оторизирани да се занимават с безпризорните кучета – един ловец, един гледач в приюта, където сега има 4 животни, и един ветеринарен лекар, който извършва кастрацията. Годишната издръжка за дейностите на този екип от общинския бюджет е 25 000 лв., средства, които ако проявявахме повече разум, биха могли да се използват за други цели.

Половин час след инцидента д-р Радослав Михайлов лично посети мястото и разпореди да се предприемат мерки срещу “агресора”. Какви са те – не знаем, но същата глутница се зъбеше и на следващия ден на нищо неподозиращите минувачи.

Росица РАНЧЕВА
-vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн