Отварянето на 4 учебни заведения в Стара Загора – под въпрос

STZAGORA.NET

От ОДБХ предложили безплатни консултации преди ремонтите да започнат, но само един проект е бил съгласуван с контролния орган

Д-р Генади Ганчев

В брой 187 от 27 септември 2011 г. “Старозагорски новини” публикува материала “Пускат затворените ученически столове до 5 октомври?”, в който инж. Митьо Славов, директор на дирекция “Строителство и инвестиции” в Община Стара Загора, “гарантира”, че срокът в предписанието на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – 30 септември, ще бъде спазен. По този повод в редакцията се обади д-р Генади Ганчев, директор на ОДБХ, който изрази съмнение, че това ще се случи.

“На 3 октомври (понеделник) ще направим нови проверки на обектите. Ако те не са изпълнени според изискванията, отново ще бъдат затворени. Ние сме контролен орган, който си носи отговорностите.”

Оказва се, че предписанията за констатирани нередности са давани още през април т.г. с различни срокове и етапи на изпълнение за всички детски градини, детски ясли и училища.

Направените искания от собственика им Община Стара Загора, за удължаване на срока за изпълнение на предписанията за затваряне на три стола за ученическо хранене в ГПЧЕ “Ромен Ролан”, СОУ “Максим Горки”, Търговската гимназия, както и кухните в детски градини Nо 24 “Радост” и Nо 10 “Светлина” (от 13.08.2011 г.), не са уважени, тоест крайният срок е останал 30 септември.

На сесията от 31 август т.г. Общински съвет – Стара Загора, реши да се отпуснат 100 000 лв. за необходимия ремонт.

При проведен разговор на представители на Общината – инж. Митьо Славов, директор на дирекция “Строителство и инвестиции”, и неговият главен специалист Недялко Недялков, с д-р Ганчев се стига до уточнението и писмено изразеното желание ОДБХ да бъде БЕЗПЛАТЕН КОНСУЛТАНТ. “Т.е. още на идейна фаза на проекта да се произнесем за изискванията, да ги утвърдим и строителят да изпълни едно към едно съгласувания документ – уточни д-р Генади Ганчев. – Целта е отпуснатите средства да бъдат усвоени по предназначение.

За съжаление представен и съгласуван е само един от необходимите пет проекта. Идеята беше всички заведения, на които се правят ремонти, да преминат през тази процедура, но това не се случи.

По време на срещата се коментираше ОВ-инсталацията на Търговската гимназия, където има непрестанни оплаквания за миризми от кухнята. Т.е. трябва да има качествена вентилационна система. Специално за този проблем писах второ писмо до Общината, с което ги уведомих, че при наемане на фирма за изпълнение на вентилационната система задължително да поставят условието да си носят гаранциите за вентилацията. В противен случай е възможно да имаме нова, но не достатъчно ефикасна вентилация.”

Почти навсякъде в учебните заведения има проблеми, които са наслагвани през годините, а не от последния кметски мандат – сграден фонд, оборудване и др.

“Това означава, че до влизане в правомощия на Българската агенция по безопасност на храните никой не им е обръщал внимание. Нещата при нас вече са категорични: ремонтираните обекти трябва да отговарят на хигиенно-санитарните и ветеринарно-санитарните норми. В името на децата, чиито учебни заведения са затворени, предложихме безплатните консултации – нещо като жокер за изпълнителя, за да няма проблем при приемането на обектите и да не се харчат пари на вятъра за повторни ремонти. Но явно някой е решил това да не се случи”, заключи д-р Ганчев.

Росица РАНЧЕВА
-vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн