В “Лозенец” – страх! Роми призовават за етническа толерантност

STZAGORA.NET

Асен Заяков

“Този изкуствено създаден етнически конфликт трябва да спре. Нека тези, които плащат на младежите да вдигат байрaци и да гонят циганите, да помислят малко по-реално, тъй като ние, циганите, сме част от българския народ. Скоро се завърнах от Испания и докато бях там, се гордеех, че съм българин. А като дойдох тук, не мога да кажа, че съм българин. С тези думи ни посрещна в старозагорския квартал “Лозенец” мъж на средна възраст със застинала в очите му тревога. Казва се Асен Заяков и е един от първите ромски лидери на СДС в квартала.

“Това, че някакви родствeници на някой си измислен цар (б.р. – Кирил Рашков) са извършили престъпление, да си понесат последствията, а не невинните. И ние можем да тръгнем към центъра на Стара Загора да протестираме, но просто не искаме да имаме етническо напрежение”, допълва го негов съкварталец, който не пожела да бъде фотографиран.

“Тук, в “Лозенец”, нямаме никакъв цар, за да го вардим, но се страхуваме за жените и децата си”, добави трети ром.

В старозагорския квартал притесненията започнали в понеделник, когато се разнесла информацията, че три жени, служителки на “Нелсен Чистота”, връщайки се от работа, са били нападнати от група младежи в района на магазин “Билла” и една от тях – на 54 години, е била приета в болницата с множество рани по лицето и главата. “Какво е виновна тази жена, че са я пребили. Хората тук – младите момчета, искат да се обединят, за да се защитават, ако някои решат да безчинстват в “Лозенец”, сподели Красимир Митков, баща на малко момче.

“Слушаме новините, че младежи от “Столипиново” започнали да изкарват пушки и саби. Това са глупости. Това няма да реши проблема”, коментира друг ром. Той и насъбралите се около репортерския ни екип съкварталци са категорични, че нямат намерение да отвръщат на провокациите. Но и няма да позволят агитки от необуздани младежи да влязат в квартала. “Кажете на тези, дето протестират, че ние не искаме война. Ние сме българи и искаме да живеем като такива в България”, казаха ни на изпроводяк жителите на квартала.

Йовка НИКОЛОВА
-

бутон за споделяне

1 коментар on “В “Лозенец” – страх! Роми призовават за етническа толерантност”

  • petar wrote on 29 септември, 2011, 14:21

    vie imate tolkova predimstva pred nas potupkvate bulgarite i se pravite na takiva nikoi ne vi nakazva za vsi4ki onezi prestapleniq nad nas az li4no sum bil bit i psuvan i sa mi sa kaneli romi a az sus ni6to ne sum gi provoriral e izvinqvaite dostatu4no vreme turpqhme ne za tova sa se borili na6ite dedi taka che e vreme nie da pokajem koi e na4elo na tazi durjava 


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн