Ученици са използвани като мулета в телефонни измами

STZAGORA.NET

Петима са задържани при специализирана полицейска операция

Петима ученици, участници в пет телефонни измами в Стара Загора, са задържани при специализирана полицейска операция, проведена на 20 септември т.г. Младежите са били използвани като мулета (събирачи на пари), на които измамените по телефона възрастни жени предавали събраните от тях суми за “спешна операция на свой близък”.

Служителите на Първо и Второ РУП – Стара Загора, са действали по подаден сигнал, че 76-годишна старозагорка, живуща на ул. “Ген. Гурко”, се готви да предаде голяма сума пари на непознат мъж, след като била заблудена, че неин близък е пострадал и се налага спешна операция. Първо е бил задържан 18-годишният Т.К. от Ямбол, който дал на възрастната жена мобилен телефон и тя разговаряла с “мним доктор”. След разговора Т.К. посегнал да вземе хартиения плик, в който пенсионерката увила сумата от 8000 лева. При приближаване на полицейските служители ямболията се опитал да избяга, но е заловен. След проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия е задържан и неговият съучастник, придружил го до адреса на възрастната жена – това е 18-годишният М.В., също от Ямбол.

Установени са и останалите лица от групата, занимаваща се с телефонни измами: 17-годишният С.Г., 18-годишният А.Т. и 17-годишният С.Н., всички от Ямбол, които са задържани с помощта на служители от тамошното РУП. Извършени са претърсвания и изземвания на адресите, обитавани от задържаните, като е открита скъпа техника, закупена от лицата с парите, взети от телефонните измами, и множество мобилни телефони и СИМ-карти. Към момента е установено, че задържаните петима младежи са съпричастни към извършването на четири телефонни измами на територията, обслужвана от Първо РУП – Стара Загора, и една измама на територията, обслужвана от Второ РУП. При тази измама 80-годишна старозагорка, живуща на ул. “Отец Паисий”, след телефонно обаждане, че снаха й си е счупила крака на три места и се нуждае от спешна операция, е предала сумата от 1500 лв. на 18-годишния А.Т., представил се за санитар от екипа на опериращия ортопед.

Освен в Стара Загора, констатирано е, че младежите, които са ученици в различни училища в Ямбол, са участвали в извършването на измами и на територията на още седем града – Ямбол, Бургас, Сливен, Нова Загора, Бяла, Русе и Шумен. А.Т. е задържан за 72 часа в старозагорския следствен арест. Работата по установяването и документирането на цялостната престъпна дейност на лицата продължава.

Подготви за печат:
Йовка НИКОЛОВА
-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн