Старозагорските бани търсят 85 млн. лв. за канализация

STZAGORA.NET
“Старозагорските минерални бани имат актуален проект за цялостна канализация – каза за медията ни кметът Станчо Станев. – Той включва подмяна на ВиК-преносната мрежа, полагане на канализационен колектор за цялото селище и изграждане на пречиствателна станция. Тя ще се намира между разклона за Баните и Ново село. За съжаление дотук сме спрели, тъй като проектът трябва да бъде финансиран от европейските програми. Той е на стойност около 8.5 милиона лева, а видимо Община Стара Загора няма възможност да го финансира.”

Проектирането е струвало около 200 000 лева, като средствата са дарени от “Мини Марица-изток” целево.

По оперативните програми има голям проблем, тъй като те са за развитие на селища с над 10 000 жители. Въпреки това инж. Станчо Станев е оптимист и търси възможност Старозагорските минерални бани да се включи като туристическо селище и балнеоложки център. Той е водил разговори с всички депутати, без разлика от цвета на политическата партия, които обещават да помогнат за реализирането на проекта. Очаква се това да се случи от новия общински мандат.

Направена е и пълна строителна документация на банята, която вече 100% е общинска собственост, което дава възможност да се кандидатства за европейско финансиране. Намерението е в близките години да се възстанови напълно и да се ползват всичките й дадености. Женската баня е направена през 1632 г., а мъжката – 100 години по-късно. Направеното преди 300-400 години е непроменено, а в по-близките години е напълно компрометирано.

Към настоящия момент действащите хотели там са 11 с над 1000 легла. Курортното селище стана център на Националния тракийски фолклорен събор “Богородична стъпка”, чието шесто издание преди седмици доведе над 4000 участници и още толкова гости от страната. Гордост е и благословеното сакрално място “Богородична стъпка” с изградения параклис “Св. Рождество Богородично”, което също допринася за популяризирането на Старозагорските минерални бани.

В навечерието на местните избори жителите на курортното селище с постоянен адрес са 288 души. Това означава, че следващият мандат то ще бъде с кметски наместник, назначен от кмета на Община Стара Загора.

Росица РАНЧЕВА
-

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн