Люти битки се водят на сцените на “Пиеро”

STZAGORA.NET
26 септември, понеделник, е третият ден на най-голямото международно културно събитие, което на две години се провежда в Стара Загора – VII кукленотеатрален фестивал за възрастни “Пиеро”. Над 300 кукловоди от страната и чужбина представят изкуството си пред взискателната публика и петчленното жури на феста с председател руския театровед Олга Глазунова. Членовете му са Ивета Скрипкова, режисьор и директор на фестивала в Банска Бистрица в Словакия, проф. Васил Рокоманов, сценограф, Юрий Дачев, театровед, и Петър Цанков, композитор.

24 постановки участват общо в програмата, като в извънсъстезателната част ще бъдат представени четири куклени спектакъла за възрастни.

Стартът на сцената на Операта даде Белчо Белчев, зам.-кмет на Община Стара Загора. Приветствени адреси изпратиха министърът на културата Вежди Рашидов и Съюзът на артистите в България.

В първия ден сред показаните пет постановки “точките обра” авторският спектакъл на Димитър Иванов “Разкази от бъчвата”. Вчера в изключителната конкуренция се включиха украинските “Коне” от Транскарпатски регионален куклен театър “Bavka” от Ужгород, “Антигона” на Полтавския академичен регионален театър, Украйна, “Захарницата” от Барселона, Испания, пазарджишкият “Цар Шушумига” и “Другият” от Стара Загора.

Във фоайето на Кукления театър е подредена Фотографска изложба на Рад Димитров, Инсталация на Свила Величкова, инсталация с интерактивно ателие на Деница Аргиропулос и базар на специализирана литература за куклено изкуство.

На 25 септември във фоайетата на Регионална библиотека “Захарий Княжески” се откриха други две изложби – на абсолвенти при НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, специалност “Сценография за куклен театър”, с художествен ръководител проф. Майя Петрова и Изложба живопис на Николай Иванов-Ом.

В понеделник сценичната битка продължават артистите от Видин с “Автобиография”, американците от Ню Йорк с “Машината-птица” и “Възгледите на един пън” от Варна.

Маратонът завършва в 21 часа на Античната улица в Регионалния исторически музей с Етно джаз концерт – мултимедиен спектакъл “Без граници” с унгарския саксофонист Виктор Тот и др.

Росица РАНЧЕВА
-

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн