Турия скача на гражданско неподчинение срещу ДЛС “Мазалат” – въртяло им номера с добива на дърва за огрев

STZAGORA.NET
Рано сутринта утре (сряда) жителите на с. Турия, община Павел баня, ще пуснат бариерата в южния края на селото и ще затворят пътя за Пловдив през Средна гора в знак на гражданско неподчинение спрямо решение на Държавното ловно стопанство “Мазалат”. Турийци са се решили на крайната мярка, след като разбрали, че ще трябва да добиват дървата си за огрев тази година за пръв път не от гората в землището на селото, а от много по-далеч, съобщи кметицата Невена Соколова. Изненадващо ДЛС “Мазалат” им определило участък в землището на с.Александрово, което е на 30 километра от Турия.

Пътят ще остава блокиран в сряда, а вероятно и през следващите дни, от 6 до 22 часа само за дървосекачи и камиони, извозващи дървесината от района. Всички останали пътни превозни средства ще бъдат пропускани през бариерата. Протестът ще продължи, докато ДЛС “Мазалат” коригира неизгодното си за местното население решение.

Казано накратко, врътката, измислена от ДЛС “Мазалат”, е турийци да бъдат пратени толкова далеч за дърва, че да се откажат заради непосилните разходи и да бъдат принудени да купуват от дървата на държавната фирма, която тя добива от близко разстояние и им ги продава на пазарна цена с добра печалба.

Ето подробностите:

В предишните години турийци са ползвали дърва за огрев на цена 11-12 лв. с ДДС. Докарвали ги от разстояние 5-6 км, най-много до 10 км, което било нормално. Тази година обаче цената леко се повишила – на 13,50 лв. без ДДС (16,20 лв. с ДДС). Но протестът им е предизвикан не от това, а от решението на държавната фирма да ги прати за дърва на непосилното разстояние от 30 км. Което автоматично ги натоварва с такса за превоза от 170-180 лв., колкото струва един курс на нает за превоза на дървата камион.

Така един товар дърва (8 кубика), докарани до дома им, им излиза общо 435 лв. – 225 лв. за дървата, плюс 30 лв. за двама товарачи, плюс 180 лв. за превоза. Което плътно се доближава до пазарната цена от 450 лв., по колкото ДЛС “Мазалат” им предлага с добра печалба за себе си собствените си дърва. С тази разлика, че държавната фирма ги добива не от 30 км разстояние, където е натирило турийци, а от горите над селото. Така от всеки камион с дърва за огрев държавата печели, а населението губи средно по 150 лв., е изчислила Невена Соклова.

“Обръщаме се към вас, за да покажем на цяла България как управляващите се подиграват с обикновения човек! – написа в зов за помощ до медиите кметицата във вторник. – Моля помогнете ни в борбата за оцеляване, защото от години горските грабят горите на селото (всеки ден оттам излизат пълни камиони с дървесина за преработване в завода за дървесни плоскости “Габровница” в близкото с.Долно Сахране – б.а.), а нас пращат да събираме дърва в непроходими чукари или в други землища. Може и да е законно, но все пак има и човешки закони, които в случая са поругани.”

Директорът на ДЛС “Мазалат” Александър Иванов обясни пред STZAGORA.NET, че от нас научава за готвеното гражданско неподчинение. “Вие знаете, че в новия Закон за горите, който влезе в сила от 9 април, дърва за местното население, каквито се даваха по стария закон, сега няма – каза той. – Получихме писмо от нашето централно ведомство в София, че след като имаме одобрени цени за дървата от директора на нашето Югоизточно държавно предприятие в Сливен, можем да даваме определени количества. Ние за нашето стопанство имаме около 1000 кубика на цена 23,50 лв. без ДДС от временен склад в Балкана. Определеният ни лесосечен фонд е по утвърден лесоустройствен план. В момента имаме насаждения с дърва за огрев в района на Александрово и затова оттам даваме такива дърва. Искат от района на селото, но не можем. Насажденията са утвърдени още миналата година, аз не мога да ги променям. Пък и никъде не е казано откъде да се добиват дървата за огрев. Затова ги добиваме там, където имаме насаждения.”
-

бутон за сайт

1 коментар on “Турия скача на гражданско неподчинение срещу ДЛС “Мазалат” – въртяло им номера с добива на дърва за огрев”

  • anelia wrote on 20 септември, 2011, 20:38

    “В момента имаме насаждения с дърва за огрев в района на Александрово и затова оттам даваме такива дърва. Искат от района на селото, но не можем. Насажденията са утвърдени още миналата година, аз не мога да ги променям. Пък и никъде не е казано откъде да се добиват дървата за огрев. Затова ги добиваме там, където имаме насаждения.“

    …..но тогава защо “всеки ден оттам излизат пълни камиони с дървесина за преработване в завода за дървесни плоскости „Габровница“ в близкото с.Долно Сахране” – значи има насаждения за сеч, но те са за горските, а селяните – ако искат да си ги купуват от тях.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн