Сергей Станишев: Доверието към ГЕРБ е като пролетния сняг

STZAGORA.NET

Мисията на БСП на тези избори е да спре арогантния начин на управление, конфронтацията и страха, каза експремиерът при откриването на бъдещия предизборен клуб на БСП и кандидат-кмета доц.Бойчо Биволарски

Сергей Станишев (в средата), говори пред медиите в компанията на председателя на Областния съвет на БСП Трифон Митев (вляво), на кандидата за кмет на Стара Загора доц.Бойчо Биволарски и Деница Златева от Изпълнителното бюро на БСП.

За да участва в откриването на информационен център на БСП на бул.”Цар Симеон Велики” 130 (срещу градината на Алана), който от началото на кампанията на 23 септември ще се превърне в предизборен клуб на кандидата за кмет на социалистите доц.Бойчо Биволарски, днес следобед в Стара Загора дойде лидерът на БСП Сергей Станишев. Той се срещна с журналисти, а по-късно и с граждани, членове и симпатизанти на БСП.

Експремиерът бе придружен от отговарящия за областта член на Изпълнителното бюро Деница Златева, от доц.Биволарски и от председателя на Областния съвет на БСП Трифон Митев. По-рано през деня Станишев откри предизборните клубове на БСП в Раднево, където кандидат за кмет е Иван Кънев, и в Чирпан, където за градоначалническия пост ще се бори Кичка Петкова от БСП.

Лентата на предизборния клуб прерязаха Сергей Станишев и кандидат-кметът на БСП доц.Бойчо Биволарски.

“На тези избори най-важното за нас е да помогнем на хората да получат надежда, че може да е различно, че ГЕРБ могат да бъдат преборени. Защото на много места съм чувал: “Да, не ги харесваме, разочароваха ни, но у тях е всичко – и ножът, и хлябът”. Има страх. Ако всички се отърсят от страха, никакво МВР не може да проследи 6 милиона българи как гласуват. Слава Богу, Цветанов няма как да се клонира толкова много”, каза Станишев. За да обрисува ситуацията в момента, той цитира сравнение на социолог, според който доверието в ГЕРБ било като пролетния сняг: през февруари цялата земя е покрита, в началото на март слоят вече не е толкова дебел, докато изведнъж един ден грейва слънце, напича здраво и за един ден снегът се стопява. “От това ги е страх ГЕРБ на изборите”, заключи лидерът на БСП.

Според Сергей Станишев хората от БСП са много високо мобилизирани за тези избори. “Членовете на БСП искат да покажат, че ни има, че сме силни, че не ни е страх от ГЕРБ и че можем да ги бием”, каза той и цитира социологическо проучване на агенция “Медиана”, според което разликата в одобрението за ГЕРБ и БСП се е свила до 5 процента. “БСП качва повече. Преди година ни даваха 13%, сега сме вече на 22%, срещу 27% за ГЕРБ. Но ни предстои още много работа до изборите”, каза експремиерът.

“В ГЕРБ доскоро бяха убедени, продължи Станишев, че с МВР, с целия държавен ресурс, с парите им, с медийния им контрол и мачкането на хората те ще спечелят тези избори едва ли не автоматично. Но през последните 2 седмици бързо започна промяна в настроенията. В управляващите вече се усеща страх. Стават нервни и заплашителни. Защото се страхуват българите да не излязат да гласуват. Колкото по-малко хора гласуват, толкова по-голям ще бъде делът на контролирания от тях вот. На купения, на изплашения вот. Второ, страхуват се, че много голяма стана пропастта между това, което всеки ден виждаме по телевизията като внушения, че сме по-добре от Америка и Европа и всички ни завиждат, и това как в действителност живеят повечето българи.”

Станишев изрази опасенията си, че предстои зима, по-тежка от Жан-Виденовата, като хората вече гладуват в някои региони. “Ще ви кажа защо. Защото 2 години доходите на хората са замразени. И отговорът е винаги “Няма пари!”. Но за магистрала “Люлин” да я оскъпят със 120 млн. имат пари. Да плащат за администрация тази година със 130 млн. повече от миналата – имат пари. Да пропилеят в Сливен 60 милиона невъзвръщаеми с един осъден вече кмет – имат пари. А да помогнат на хората – нямат пари управляващите. Сега ще скачат цените на газа и отоплението. Това е гавра, което правят с хората. Не го ли разбират?”, коментира Станишев.

Лидерът на социалистите е убеден, че в Стара Загора доц.Бойчо Биволарски ще бъде основният опонент на кандидата на ГЕРБ. Той няма нужда да се самодоказва като човек, който е работил и работи за Стара Загора, каза Сергей Станишев. Той вижда в кандидат-кмета на БСП ясната амбиция да направи общината много по-динамична.

“Ще се преборим с тях на балотаж – каза експремиерът. – На първия тур ще бъде трудно да ги пречупим. Много ще зависи от кампанията. Бойчо е много енергичен, амбициозен, иска да промени нещата в общината към по-добро и мисля, че е време за това. Извинявайте, но кажете за 4 години какво бе направено от управлението на ГЕРБ тук? Спомням си, че когато се предаваше управлението на общината на сегашния кмет, издигнат от ГЕРБ, му беше оставен преходен остатък от 24 милиона лева. Бяха свършени толкова много неща за града. Освен че беше докарана магистралата до Стара Загора, бяха реализирани редица проекти, свързани с водоснабдяването. Отпадна над 20-годишният воден режим. И много други неща. И аз питам – не е ли време за промяна тук, в Стара Загора? Защото веднъж с аурата на ГЕРБ избрахте човек, който очевидно не става. Сега пак се предлага да си повторите експеримента. И ако имате желание да настъпите една и съща кирка втори път – може да се пробва, само че като правило това е доста болезнено. Така че на тези избори ние ще се борим за нещо, което е важно не само за БСП, но и за България. Този арогантен начин на управление, тази конфронтация, този страх, съчетан със самохвалство и самодоволство трябва да бъдат спрени. И няма кой друг да ги спре освен БСП. Ние имаме мисия. Нашите кандидати работят за бъдещето на България”, обобщи Сергей Станишев.

На свой ред кандидат-кметът доц.Бойчо Биволарски каза следното: “Благодаря на г-н Станишев, който и за миг не е имал съмнение в моята кандидатура, както и на националното ръководство на БСП за подкрепата, която получавам, и, разбира се, на местната партийна организация. Кандидатурата ми не е спонтанна, не е емоционална. Над 40 години вече Стара Загора е моята съдба. Тук е моето семейство, тук е моята работа, тук е моят дом, тук са моите приятели. Познавайки много добре ситуацията в нашия град с дългогодишното си участие в работата на Общинския съвет, смятам, че мога да бъда полезен на нашите съграждани да изградим едно по-добро бъдеще за Стара Загора. Защото нашият град спря да се развива от края на 2007 година до ден днешен.”

След него на въпрос за отношението на БСП към Дома-паметник на Бузлуджа Сергей Станишев обясни следното: “Ако тръгнехме по време на нашето управление да правим нещо с държавни средства за възстановяването му, щяха да кажат, че злоупотребяваме с държавна власт за партийни интереси. Сега обаче, ако държавата прехвърли на 28 септември собствеността й заедно със земята на социалистите, БСП ще организира открита национална дарителска кампания сред свои членове и симпатизанти, както и сред хора, които искат просто този период от историята на България да не бъде забравен. Фазите ще бъдат две – първо за консервация, а след това и за възстановяването на Дома-паметник.”

Станишев отговори на обвинението на Бойко Борисов, че БСП бяга от историята си, със следните думи: “Ние не се срамуваме от всичко добро, което е направено през 45-те години на социализма. Нито от заводите, нито от АЕЦ, нито от модерното селско стопанство, което беше известно по целия свят. Не се срамуваме от блестящото образование, което получаваха българските ученици и с което можеха да си намерят работа навсякъде. Не се срамуваме от здравеопазването, което беше достъпно и качествено за всеки български гражданин. Но ясно сме посочили в декларация на последното ни конгресно заседание през юни, че имаше и много тежки деформации. Това, което липсваше на реализацията на социалистическата идея в тези години, беше свободата – политическата, свободата на мненията. Имаше и репресии, за които ние сме се извинили. Важното е, че БСП успя да си извлече поуките”.

“Аз за държавната собственост съм се грижил много по-добре от него. И имам факти, с които да го докажа” – каза Станишев по адрес на действащия премиер. – Искам когато той си тръгва като министър-председател, да остави 8 милиарда и 200 милиона лева фискален резерв, както му оставих аз. Искам да остави държавния дълг на 15% от брутния вътрешен продукт, а не дълг от 20 или 25 процента с няколко милиарда задлъжняване на всички българи заради това, че ГЕРБ не могат да си съберат приходите. Искам също така да не е разпродал всичко, що е останало държавна собственост, на безценица – нещо, което се случва днес в много сектори.”
-vvv

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн