Уелски еколози ни вземат шимпанзето от Зоопарка

STZAGORA.NET
Зоопаркът в Стара Загора ще се раздели с най-атрактивния си обитател – шимпанзето Били! То е единствeно от вида си не само в България, но и в зоологическите градини на Балканския полуостров. По непотвърдена информация негово подобие имало само в зоопарк в Белград.

“Еколози от уелската организация Wales Ape & Monkey Sanctuary, грижеща се за маймуни и примати, са вече на път за Стара Загора и може би тази седмица ще се разделим с нашия Били”, съобщи за “Старозагорски новини” директорът на Зоологическата градина в Стара Загора д-р Радослав Михайлов. Според него причината за раздялата с Били била, че условията в Зоопарка под Аязмото не отговаряли на европейските изисквания за отглеждане на диви животни. По силата на европейските норми шимпанзето трябвало да бъде отглеждано на десетократно по-голяма площ (сегашната е около 10-15 кв. метра!), и то в компанията на поне 3-4 себеподобни. Според чуждестранните еколози било пагубно, че Били живее толкова време сам.

При толкова грижи обаче остава открит въпросът защо природозащитниците не се замислят колко стресиращо би било тежкото пътуване за него!?

Още по-неприятното е, че за отглеждане на шимпанзето в неподходящи условия сигнализирали родни еколози. “След сигнала различни организации започнаха да ни ухажват и дори две от тях влязоха в конфликт. Спасителният център за екзотични животни в Холандия и Уелска организация Wales Ape & Monkey Sanctuary започнаха истинска борба за нашия Били. От холандския център даже искаха да се откажем от собствеността си върху животното. Затова, въпреки раздялата, се спряхме на уелската природозащитна организация. Тя е по-добрият избор, защото собствеността на Били си остава в наши ръце, а те само поемат грижата за отглеждането му. Когато старозагорската общественост е готова да се грижи за маймуни според изискванията, можем да си го върнем…”, успокои шефът на Старозагорския зоопарк.

Сега шимпанзето е на 30 години, половината от които е прекарало в Зоологическата градина под Аязмото. Безспорно е, че интелигентното животно е любимец No 1 на децата вече няколко поколения. А без него Зоопаркът би опустял. Въпросът е дали старозагорци ще си дадат Били???

Росица РАДНЕВА

Бележка на STZAGORA.NET: А нас на кого ни оставят тези толкова хуманни уелски зоолози?  Панелките тесни, къде ти 15 квадрата на маймун от семейството? Заплатите малки, цените високи – нямаме пари дори за насъщния комат, какво остава за глезотии като банани и кокосови орехи. Да идват и да ни вземат заедно с шимпанзето. И да ни държат там при тях, в Уелс, при Били, докато държавата ни се научи да се грижи и за нас според европейските изисквания.

-

бутон за споделяне

5 коментари on “Уелски еколози ни вземат шимпанзето от Зоопарка”

  • Шимпанзето Янко wrote on 20 септември, 2011, 12:56

    Долу ръцете от шимпанзето ни !

  • Дес wrote on 20 септември, 2011, 23:41

    долу, долу… колко да са долу, като се има предвид условията… да не говорим колко пъти хлапетии са му даваи да пуши или да пие, и какво ли още не идиотщини. Били си заслужава нормално място, с нормални условия и нормални хора около него. ние като не сме съумели да му ги дадем… хората ще са хора с него.

  • LIO wrote on 21 септември, 2011, 19:47

    Старозагорци отчаяно си искат Били, само че не разбирам как, след като години наред беше подложен на тормоз, блъскане по решетките от малоумници, за да му привлекат вниманието и какво ли още не? А алчният Михайлов, който незнайно как е и управител на изолатора за бездомни кучета, а и преподавател в университета( явно по убиване и некастриране на кучета) си го искал обратно? Ало, Михайлов, вземи се опомни, защото стискам палци всички животни в зоопарка да имат късмета на Били, но дано не чакат 15 години!

  • anne wrote on 27 септември, 2011, 13:21

    Радвам се за Били. Тук го хранеха с филии с лютеница, разни кретеноиди се гавреха с него – да се чудиш кой е по-висшето животно – онези от външната страна на решетките или това затверено вътре. Пък не се знае, може някой ден да прескоча до Уелс да го видя отново.
    Между другото, всички старозагорци на които им пука за Били могат да направят дарение за въпросния резерват в Уелс. Не че докато беше шимпанзето тук, не можеха да го направят…

  • Билли wrote on 23 октомври, 2011, 20:37

    Мисля че за Били навсякъде би било по-добре, ние тук се държим като маймуни, и аз съм виждала как го тъпчат с боклуци, цигари и какво ли не, няма контрол, охрана, буквално се гавреха с Били!!!!!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн