Откараха шимпанзето Били в център за примати в Уелс

STZAGORA.NET

В последния си ден в Стара Загора, малко преди отпътуването си Били си хапна вкусен кочан.

30-годишното симпатично шимпанзе Били, което през последните 15 години обитаваше Зоологическата градина на Стара Загора и бе единственото в България, отпътува за Уелс. Това стана въпреки появилите се днес в местните медии настоятелни искания от старозагорци да не го пускаме в странство. Причините, както вчера писахме, са, че тук за него няма създадени удобства, които да отговарят на европейските изисквания за отглеждане на примати.

След неколкочасово уреждане на документите и формалностите от страна на дошлите за него  двама представители на уелската екологична организация Wales Ape & Monkey Sanctuary, те се върнаха до клетката на Били, придружени от директора на Зоопарка д-р Радослав Михайлов.

Последва тъжна процедура. Като видя тръбата, изстрелваща упойващи стрелички, Били бе обхванат от тревога и се замята насам-натам в опит да се скрие, което направи трудно уцелването му. С малко повече усилия от страна на д-р Михайлов той все пак беше упоен и вкаран в предназначената за него яка метална клетка във фургона на уелсците. Там му биха антидот, за да се свести бързо и да не се удря в стените по време на пътуването.

В уелския център за примати Били ще се присъедини към голям колектив от 90 маймуни. Шимпанзетата като него там са 9 на брой. Аклиматизацията му към новите, по-добри условия ще премине в компанията на две от тях.

Според подписаното споразумение Били остава собственост на старозагорската Зоологическа градина. Той може да бъде върнат тук при условие, че му бъдат създадени подходящи условия за живот, каквото и да означава това. Ако ли не, оставащата половина от живота си шимпанзето ще прекара в чужбина.

-

spodelime

1 коментар on “Откараха шимпанзето Били в център за примати в Уелс”

  • lidi wrote on 20 февруари, 2012, 20:31

    mnogo e sladak 


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн