Георги Първанов пред старозагорци – за пукнатините между нас, през които се изцеждат силите на нацията

STZAGORA.NET
В среща с гражданите на Стара Загора Георги Първанов представи книгата си “Отчетът на президента” (издателство “Захарий Стоянов”, 2011 г.). В словото си пред препълнената зала на Драматичния театър държавният глава постави акцента върху някои от ключовите моменти от участието на Президентството в моделирането на обществено-политическия живот у нас през последните 10 години.

Преди срещата - по едно бързо кафе на открито в Бирхалето с д-р Евгений Желев.

Президентът бе посрещнат пред сградата на театъра от народния представител от Коалиция за България д-р Евгений Желев, с когото пиха по кафе сред старозагорци в лятната градина на Бирхалето. От първия ред в залата пък го приветстваха членовете на инициативния комитет “Първанов – президент”, който преди пет години го подкрепи за втория му мандат на “Дондуков” 2. Сред тях бе и единственият независим кандидат-кмет на Стара Загора Дамян Георгиев.

Инициативният комитет. Вторият отляво, между ст.н.с. Величка Койчева и футболната легенда Петко Петков, е независимият кандидат за кмет на Стара Загора Дамян Георгиев.

“Дължа този отчет на старозагорци. Той е политическият поглед към случилото се през последните 10 години. Нека обсъдим заедно какво съм постигнал и какво не успях”, призна Георги Първанов в началото на обширното си изложение, доразвито впоследствие и в отговори на поставените му от залата въпроси.

Представената книга - "Отчетът на президента".

“Във вече започналата на практика, макар и все още не формално, предизборна борба за президентския пост кандидатите са затъмнени от страна на медиите с изключение на кандидата на управляващите. Но политиката я няма. С книгата, която представям пред вас, се опитвам да предизвикам дебат именно за нея”, обясни Георги Първанов.

Президентът бе категоричен, че последните 8 години са били най-продуктивните в целия преход – период на политическа стабилност и спокойствие, на икономически просперитет. На техния фон все по-слабо звучат критиките към Тройната коалиция, сравнението с която не е в полза на сегашното управление, каза той.

Георги Първанов се спря подробно на въпроси от водената по време на двата му президентски мандата външна политика. “В началото имаше опасения, че ако начело на държавата застане представител на БСП, това ще е равнозначно на международна изолация на България. Но през този период България стана член на Европейския съюз. Броят ми срещите с Владимир Путин. Но аз имам повече срещи с председателя на Европейската комисия. Да, външната ни политика е с европейски акцент, но тя е отворена и в двете посоки. Стремих се да водя силно икономизирана външна политика”, каза президентът. Според него правилната формула включва и руски газопроводи, и американски бази у нас. “Това ще ни спечели сигурност – когато големите имат свои проекти тук, те ще ни пазят, защото това е в техен интерес”, обясни Първанов. За радост, каза той, отношенията между Русия и САЩ никога не са били по-добри, отколкото сега, и ние трябва да сме доволни, че не сме между чука и наковалнята.

“България има нужда от тънък, успешен, доказал се дипломат за нов президент”, коментира действащият държавен глава по адрес на бъдещия си наследник. И добави, че страната се нуждае от екипно, а не еднолично управление.

А новата ни кауза би следвало да е България през 2015-2016 година да достигне икономическото и социалното ниво на средните европейски страни. “Не звучи много красиво, но е напълно реално и постижимо”, отбеляза Георги Първанов.

Проектът АБВ (Алтернатива за българско възраждане) е замразен и кандидатите за кметове, които по някакъв начин се свързват с него, участват в кампанията в лично качество, каза в отговор на журналистически въпрос президентът Георги Първанов. След изборите движението може отново да се превърне в територия за диалог и генериране на идеи, но в никакъв случай няма за се развива като политико-партиен проект, добави той.

След края на мандата си Георги Първанов, заедно със съпругата си и част от екипа си, възнамерява да се занимава сериозно с Академията за млади лидери. “Ние не бяхме готови за политиката”, призна той, връщайки се 20 години назад, и мотивира с това необходимостта от сериозно обучение на млади хора, но не в рамките на един уикенд, а на две години, а младите политици да се запознават и с дейността на действащи президенти и на премиери, на хора с опит и минало.
*

сподели ме

2 коментари on “Георги Първанов пред старозагорци – за пукнатините между нас, през които се изцеждат силите на нацията”

  • Алекс wrote on 30 октомври, 2011, 1:18

    Бих искал да знам, кога ще излезе тази книга за купуване. Мерси

  • admin wrote on 30 октомври, 2011, 12:21

    Книгата излезе отдавна. Георги Първанов направи обиколката си, за да я промотира из регионите на България.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн