Eврокомисар ще инспектира Музея на религиите в Стара Загора

STZAGORA.NET

Ески джамия

В четвъртък в Стара Загора пристига еврокомисарят за регионалното развитие за България, за да инспектира Музея на религиите. Повод за това са направените публични изявления на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, че след реконструкцията и модернизацията на Ески джамия тя може да се превърне в действен молитвен храм.

По информация на Ангел Ангелов, директор на Дирекция “Координиране на програми и проекти” при Министерството на културата, до края на октомври 2011 г. Музеят на религиите ще получи статут като филиал на Регионален исторически музей – Стара Загора.

Проектът за реставрация и консервация на Ески джамия и превръщането й в Музей на религиите е на Министерството на културата, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” с близо 2 400 000 лева. В тази сума обаче няма предвидени средства за необходимото обзавеждане и експониране на откритите на място артефакти. Не е предвидена охранителна инсталация, вертикална планировка, построяване в близост на санитарен възел, стая за екскурзоводите, магазинче за сувенири и др. необходимости.

Ангел Ангелов е изпратил писмо до Община Стара Загора да организира охраната на обекта, но тъй като той де юре е държавен, няма как да се оправдаят необходимите разходи.

“При т.нар. “първа копка” премиерът Бойко Борисов поиска от нас да изпълним проекта предсрочно. Ние приехме предизвикателството и вместо за 135 дни, изпълнихме за 128 изцяло заданието, Както дадохме мъжка дума, още на 30 август бяхме напълно готови, в т.ч. и с вертикалната планировка около музейната сграда, която даряваме на старозагорци. На 8 септември независимият надзор ще се произнесе, че обектът е приключен в определения срок, но нямаме представа на кого да предадем ключа за завършения обект”, коментира Иван Славов, управител на Консорциум “Ески Зара”, изпълнител на проекта.

“Кога ще се събере Държавна приемателна комисия с участието на експерти от министерството, от РДНСК, МРРБ и Евросъюза – никой не може да каже”, категоричен е г-н Ангелов.

С патовата ситуация беше запознат областният управител Йордан Николов, който веднага реагира и пое следващите стъпки в свои ръце.

По неофициална информация от културното министерство премиерът Бойко Борисов ще открие Музея на религиите в Стара Загора на 16 септември 2011 г.

Иначе вече реконструираната сграда е едно истинско бижу – отвън и отвътре. Консервирани и реставрирани са раннохристиянският храм, тракийският некропол и праисторическото светилище, открити вътре в джамията. Напълно възстановени са стенописите от началото на 19-и век, цялата пластична и полихронна декорация, подкуполното пространство, михраба (олтара) и мимбара (амвона), откъдето се водят проповедите. Направени са кабелизацията и осветлението, противопожарното известяване, прожекторите за художественото осветление, подът и пътеките за обхождане на обекта.

Росица РАНЧЕВА
-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн