Жителите на Бели бряг и Трояново искат помощ от Евросъюза

STZAGORA.NET
Жители на селата Бели бряг и Трояново, община Раднево, искат помощ от Европейския съюз за решаване на проблема с изселването им, стана ясно на пресконференция. Те са изпратили писмо до Негово превъзходителство Лешек Хенсел, посланика на Полша, която в момента председателства Европейския съюз. В него е описана ситуацията с отчуждаването на имотите на жителите на двете села за нуждите на въгледобивното дружество “Мини Марица-изток” ЕАД.

Пред медиите представители на двете села изложиха исканията си отчуждаването на имотите им да се регламентира със закони и да има психологическа помощ за хората, на които предстои да се разделят с къщите си.

Разкривката и добивът на източномаришките рудници са все по-близо до селата Бели бряг и Трояново.

От 2005 година “Мини Марица-изток” има концесия за добив на въглища в землището на двете села, фронтовете на рудниците напредват, но няма конкретна информация за сроковете, в които жителите им трябва да ги напуснат – през 2014, 2018 или 2020 година, посочи Желязко Димов от Бели бряг. По думите му цените, които от Мините се предлагат за имотите, са ниски, най-високата категория земя е четвърта и за нея се дават около 1000 лева на декар. Около 20-30 хиляди лева можели да се вземат от къща с двор, но това е недостатъчно, за да сe купи нов имот, а имало и разходи по пренасянето. По негови данни от стари емлячни регистри определени земи са били първа категория и са били прекатегоризирани тихомълком.

Живеещите в региона искат реални оценки и обезщетения, а не пари, с които не могат да си купят жилище. “Шест-седем села са изселени преди нас и знаем, че това трябва да стане със закон и с министерско постановление. За нас обаче нямат намерение да издават закон. Правят го по свой начин, който ние не знаем какъв ще бъде”, подчерта Димов. Напредването на минните работи влияе на къщите, които се напукват, а кладенците пресъхват, което допълнително сваля стойността на имотите, добави той.

Участниците в пресконференцията изтъкнаха, че повечето от жителите на селата Бели бряг и Трояново предпочитат да бъдат обезщетени с домове и дворни места като тези, които ще бъдат отчуждени, а не да ги принуждават да се съгласяват да ги продадат на занижени цени. Според тях оценките се правели от лицензиран оценител, определен от “Мини Марица-изток”, а в същото време други лицензирани оценители давали по-високи цени. Безрезултатни били срещите с представители на Българския енергиен холдинг, нямало отговор и на писмата до премиера Бойко Борисов и президента Георги Първанов.

Ние не сме против “Мини Марица-изток”, не искаме да спираме работата, но искаме да има ясна държавна политика, да има информационни центрове в селата, в които хората да получават информация за бъдещите действия, каквато е практиката в Германия, настоява и Стоянка Динчева. От консултации с психолог се нуждаят най-вече възрастните хора, за които е трудно да се разделят с родното си място, а разходите за това трябва да се поемат от Мините, добави тя.

Участниците в пресконференцията не скриха, че има и хора, които доброволно се съгласяват на предложените условия, но те защитават тези, които не желаят да приемат предложенията. Около 20 на сто от стотината къщи в Бели бряг вече били изкупени, а в Трояново броят им бил около 60, половината от които вече били съборени. От началото на годината със заповед на кмета на Раднево д-р Юлиан Илчев са спрени погребенията в Бели бряг, а тримата починали оттогава досега са погребани в радневските гробища.

“Мини Марица-изток” ЕАД работи в съответствие с концесионния договор от 2005 година. Изложените на пресконференцията искания на представителите на Бели бряг и Трояново са въпрос на държавна политика”, заяви Даниела Кънева, ръководител-звено “Връзки с обществеността” във въгледобивното дружество.

Таня ИВАНОВА

Това е рекет

Ситуацията щеше да изглежда много драматична за медиите, ако не беше политически оцветена. Най-малкото защото на брифинга присъстваха двама политици: единият – отцепил се гербер, с прозвището Матадора, а другият – Димитър Костадинов, кандидат за кмет на Раднево от РЗС.

“Не от 2005 г., а още от 1978 г. жителите на Бели бряг и Трояново са знаели, че ще бъдат изселени. Тогава с решение на Министерския съвет е бил приет т.нар. Технико-икономически доклад за развитие на Източномаришкото находище на лигнитни въглища. Въз основа на последващи разработки, в защита на стратегическите държавни интереси и гарантиране енергийната независимост на България, е било взето решение да бъдат извършени рехабилитации на ТЕЦ “Марица-изток 3″, ТЕЦ “Марица-изток 2″ и да бъде изградена новата централа на АЕS”, съобщи за медията ни главният проектант на Мините Иван Арсениев.

По негова информация навсякъде в Европа, където има държавен интерес, се изземват земи и имоти. Досега “Мини Марица-изток” винаги са били коректни платци към потърпевшите от подобни проблеми и e безумно към настоящия момент някой да се прави на ощетен, още повече, че в съседните села никой не може да продаде подобни имоти за повече от 3-4000 лв. “Това е рекет спрямо собствената ни държава. А представителите на политическите партии, които подклаждат мераците на жителите от двете села, де факто извършват национално предателство”, заключи Арсениев.

Йовка НИКОЛОВА
-

бутони за социални мрежи

1 коментар on “Жителите на Бели бряг и Трояново искат помощ от Евросъюза”

  • kalin wrote on 10 март, 2013, 19:59

    ickam da ne kopaqt beli brqg


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн