Пациентка нападна медици

STZAGORA.NET

“Унизително е. Още повече, че това не е единственият случай”, коментира началникът на Спешното отделение д-р Милена Василева

23-годишна пациентка нападна двама медици в Спешното отделение към МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” – Стара Загора, което обслужва цялата област. Инцидентът е станал около 2 часа на 4 септември, неделя.

Пациентката е посетила Спешното в ранните утринни часове заради възпалено око. Тъй като случаят не е бил спешен (нямало травма и сериозно увреждане), дежурният екип е преценил, че не е необходимо да бъде викан очен лекар от къщи. След като това й е било обяснено, пациентката съвсем неочаквано зашлевила шамар на дежурната сестра Емилия Йорданова. Същата агресия се повторила и спрямо дежурната лекарка д-р Красимира Манолова.

Възмутен от случилото се, друг лекар, който също е бил на смяна, се е обадил в полицията. След пристигане на дежурните полицаи са били снети обяснения от екипа. Впоследствие воинстващата пациентка се е върнала да се извини за поведението си, но случилото се остава като морална травма за хората, изпълняващи денонощно професионалния си дълг.

“Унизително. Не че един шамар ще убие някого, но просто е унизително. Още повече, че това не е единствен случай. Обиждат ни, заплашват ни непрекъснато с адвокати, със съд, уволнения, с Министерството на здравеопазването, с всичко. Псуват ни! Всички знаем, че пациентите имат права. Хубаво е, че имат права, но къде са нашите права, къде е нашата защита?”, коментира инцидента пред медията ни началникът на Спешно отделение д-р Милена Василева.

Въпреки широко огласената реформа в спешната помощ, Спешно отделение в МБАЛ “Киркович” към настоящия момент е единственото, което поема огромния поток от спешни случаи от Старозагорска област, в това число и пострадали при пътнотранспортни произшествия. Голяма част от пациентите им не са здравно неосигурени и въпреки недостатъчното финансиране, досега в общественото пространство не е известен случай за отказана помощ по спешност. Най-вероятно раздалата шамари пациентка ще понесе наказание по НК след приключване на полицейската проверка. Остава въпросът кой ще защити честта и достойнството на медиците, оказващи денонощно помощ на пострадалите, които освен немотията, са принудени да търпят всевъзможни обиди, псувни, че и шамари.

Йовка НИКОЛОВА

-vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн