Община Стара Загора се провали с европроектите, заключи кръгла маса с участието на Дамян Георгиев

Дамян Георгиев

STZAGORA.NET
От два пъти до 6-7 пъти по-малко евросредства е привлякла община Стара Загора през мандата на проф.Светлин Танчев в сравнение с други общини, бе посочено от експерти на третата кръгла маса с участието на независимия кандидат-кмет Дамян Георгиев, на тема “Европари за евростарозагорци”. В Града на липите от европроекти са договорени 26 млн. лева, докато в Перник те са 55 милиона, в Габрово – 155 милиона, в Бургас – 180 млн. и т.н. След слабо начало работата по тях към края на мандата е замряла напълно, стана ясно по време на дискусията.

“За съжаление през последните 4 години това е едно от най-слабите места в управлението на община Стара Загора, коментира Дамян Георгиев. – Като спечелим изборите, най-важното за нас ще бъде да възстановим създаденото от предишната успешна администрация на д-р Евгений Желев. Тогава работата по европроектите бе на ниво.”

Изпълнението на проектите не може да бъде защитено и изразходваните средства остават за сметка на общината, т.е. на всички старозагорци, посочи експертът по работа с еврофондовете Тома Томов. “В община Стара Загора за 4 години е работено по 4-5 европроекта, 2 от които не са разплатени. Явно има недостиг на административен капацитет, на опит, ако щете дори и на хъс”, заключи Томов.

Печеленето на европари е една сложна игра, чиито правила непрекъснато се променят, коментира изпълнителният директор на Регионалната асоциация на общините “Тракия” доц.Иван Върляков. Според него някои от големите общини като Стара Загора не са с по-голям административен капацитет от много от по-малките, които далеч по-успешно изпълняват европроектите си.

“Общински съветник съм, но много малко знам за европроектите на община Стара Загора, тъй като от администрациятан не постъпва информация, а за съжаление няма и контрол по този важен въпрос. Предишният мандат бе много по-успешен от настоящия”, отбеляза Методи Пенчев – лидер на Съюза на свободните демократи в Стара Загора, една от партиите, които подкрепят кандидатурата за кмет на Дамян Георгиев в рамките на коалицията от партии “Съюз Стара Загора” (Земеделски народен съюз – ЗНС, Съюз на свободните демократи – ССД, Демократическа партия, Движение “Гергьовден”, БДС “Радикали”, ПП “Н. Петков” и СПС “Защита”). “Това общинско управление за мен е неуспешно. То е и непрозрачно, въпреки гръмките предварителни обещания. Ние очаквахме от управлението на ГЕРБ нещата да се променят към по-добро. Но за съжаление стана по-зле, общината не се спрявя. Следващото управление ще стартира без 20-те милиона лева, с които започна сегашното”, допълни Методи Пенчев.

“Две-три момичета работят по писането на европроектите в общината. До идейната част се справят, но след това всичко се обърква. Техническата част и реализацията на проектите куцат. Когато се стигне до конкретните изчисления и сметки, инвеститорското звено прави големи грешки. По единствения напълно успешен проект, който ръководех – за ремонта на училища и детски градини – се получиха разлики от 500 хиляди лева. Спаси го единствено изпълнителят, който влезе в положение и даде много от себе си, за да поправи допуснатите грешки. За сметка на това бяхме проверявани 14 пъти от всевъзможни институции”, разкри Мария Динева от ЗНС, която бе зам.-кмет, но бе изгонена от проф.Танчев преди време. По думите й по-изгодно би било да се канят външни фирми, които да подготвят професионално съответния проект.

Казаното от Мария Динева бе подкрепено от бившия зам.-кмет на Раднево Валентин Герасимов. “Няма община в България, която да разполага с екип, който да изведе проекта от А до Я. За това трябва да се търси съдействието на консултантски фирми”, каза той. Герасимов окачестви като “пълна глупост и неуспешен” един от започнатите, но боксуващи европроекти – за регионалното депо за отпадъци край Ракитница.

“52-та милиона лева са за морално остаряла 40-годишна технология на запръстяване”, уточни Евгений Жеков от ЗНС. Той разкри неизвестен досега на широката общественост неприятен факт, свързан с регионалното депо за отпадъци. Ако бъде изградено депото, старозагорци и всички жители на другите общини, влизащи в сдружението, ще плащат отделно на оператора на съоръжението по 86 лева на тон обработен отпадък, което силно ще завиши такса смет.

Следващата кръгла маса на кандидат-кмета Дамян Георгиев ще се проведе отново в конферентната зала на хотел “Верея” идната сряда, 7 септември. Темата й е “Селата и кварталите – такива, каквито трябва да бъдат”.

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн