Прецакаха Стара Загора за модернизиране на градския транспорт

STZAGORA.NET

С 35 гласа “за”, 3 “против” и 2 “въздържал се” на извънредна сесия вчера Общинският съвет в Стара Загора прие пакет документи по проект “Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт” по Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013″.

Консултантът Георги Георгиев прави презентация на проекта.

В експозето си Георги Георгиев, ръководител от българска страна на консултантския екип от “УИГ Интернешънъл”, маркира идеите за модернизиране на градския транспорт. Те включват подмяна на 14-те стари тролея и закупуване на нова аварийна кола; рехабилитиране на кабелната мрежа, която без основен ремонт е експлоатирана 24 години; реконструкция на тролейните станции; изграждане на 10 км велоалеи и на 80 рампи за хора с физически увреждания; промяна на маркировката и въвеждане на телематика.

Прогнозните инвестиционни суми са около 15 милиона евро, като кофинансирането от Общината е 1.800 000 евро.

Кметът на общината проф. Светлин Танчев поиска в решението на Общинския съвет да се запише не цитираната конкретна сума за кофинансиране, а задължителните до 15% от размера на разходите. Кметското предложение беше прието от съветниците.
Общинският съветник инж. Румяна Присадашка беше категорична, че с голяма част от предложенията, направени на 3 август 2011 г. от Постоянната комисия по ТСРТ, консултантите не са се съобразили. Според старозагорските старейшини в сумата за телематика, която е намалена с близо 1 милион евро и възлиза сега на около 3 милиона евро, би следвало да се включат и разходите по внедряване на автоматичната система за таксуване. На този апостроф Георги Георгиев възрази, че автоматичната система е трудно изпълнима на този етап.

Старейшината от БСП инж. Георги Георгиев мотивира предложението си за промяна на велоалеите, разположени по бул. “Митрополит Методий Кусев” и ул. “Августа Траяна”, с факта, че тротоарът по булеварда е тесен, а не се знае кога и дали ще се реализира проектът за разширяване, удължаване на Мемориален комплекс “Бранителите на Стара Загора” и модернизиране на ул. “Августа Траяна”. Това становище подкрепи и зам.-кметът проф. Димитър Динев, който обяви, че трасетата на велоалеите не са прецизирани. Освен това в проекта за реконструкция и модернизация на ул. “Августа Траяна” е предвидено изграждане на същите велоалеи, така че предвидените средства биха могли да се насочат към реализиране на други пера.

В отговор на това консултантът Георгиев заяви, че обсъжданата разработка е на етап идеен проект и велоалеите ще се изпълняват на следващ етап. За тях предстои да се направи конкретен проект, по който общинските съветници да се произнесат.

Необходимостта да се удължи тролейната линия до кв. “Зора” също остава за следващ етап, т.е. след 2013 г., но той не е осигурен финансово.

Проф. Димитър Динев припомни, че в началото преди 10 месеца, при разпределяне на сумите за проекта “Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт на петте големи града в България” управляващият орган – МРРБ, е заявил, че парите ще бъдат разпределени пропорционално и Стара Загора ще получи между 35 и 40 милиона евро. Пет месеца след това парите се стопиха на 13 500 000 евро, а сега са намалели с още един милион. Зам.-кметът зададе риторичния въпрос кой, кога, поради каква причина и за кой ли път Стара Загора е прецакана.

Отговор не последва…

Росица РАНЧЕВА
-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн