Близо 3000 граждани подлежат на глоба за нередовни лични документи

STZAGORA.NET
Около 3000 жители на област Стара Загора притежават лични карти с изтекла валидност още през 2010 година. “Те подлежат на санкции по Закона за личните документи, глобата е между 20 и 150 лева” – съобщи Лили Ангелова, началник-група “Български лични документи за самоличност” към Областната дирекция на МВР. Личните карти, чиито срок изтича до края на тази година, са малко над 20 хиляди.

Гражданите с лични документи с изтичаща валидност около датата на изборите – 23 октомври, ще трябва да подадат заявление за подмяна до 10 октомври, за да се снабдят с лична карта навреме и да могат да гласуват, каза още Лили Ангелова.

От началото на годината до сега са подменени близо 50 хиляди лични карти, като само през август са издадени 8 хиляди.

Очаква се най-голямото натоварване на звената за издаване на нови документи да бъде през последното тримесечие на годината. Затова от група “Български документи за самоличност” припомнят, че за разлика от свидетелството за управление на МПС, личната карта може да бъде подменена преди изтичането на срока й. Препоръчва се гражданите да не изчакват пиковия период, когато подмяната на документа ще им коства повече време, усилия и напрежение.

Гражданите нямат задължението да подменят задграничните си паспорти, но са длъжни да ги върнат до три месеца от изтичане на валидността им.

С цел да се ускори процесът на подмяна на лични документи, от 1 септември започна работа ново паспортно звено в сградата на Първо РУП на улица “Свети княз Борис Първи”. Работното му време е от понеделник до петък от 8.30 до 17.30 часа.

Славка ДЯКОВА
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн