Император Септимий Север пристига в Стара Загора

STZAGORA.NET

Император Септимий Север. Снимка Уикипедия

На 18 септември 2011 г. точно в 16 часа на главната антична улица в центъра на Стара Загора започва церемонията по тържественото посрещане на римския император Септимий Север – съобщи на брифинг вчера доц.д-р Светла Димитрова, директор на Регионалния исторически музей (РИМ). – Събитието ще бъде белязано с внушителен парад на легионери, патриции и гладиатори, пристигнали специално за случая от Варна, Добрич, Пловдив и София, както и с истински гладиаторски борби.

Този невероятен спектакъл-възстановка на историческото събитие е част от младежкия фестивал “Различният поглед”. Подготовката му започва още от 3, 4 и 5 септември, когато по време на традиционния уикенд в Музея ще работи ателие за антично облекло. На всички желаещи да участват в уникалното шоу специалисти ще покажат как се прави и облича римска тога, какви са били накитите и аксесоарите на древните римляни.

На Античната улица пред Операта, в пространствата на дюкяните отпреди 1800 години ще оживее “Квартал на занаятите”. Всички желаещи занаятчии да покажат стоката си, без да заплащат такса, могат да се регистрират предварително на сайта на РИМ. Това се отнася и за всички граждани и гости на Стара Загора, наследници на “Преблестящия град на траянци”, както са наричали Августа Траяна. Подходът е т.нар. Флаш – моб, т.е. всеки присъстващ в “движение” се включва в античното шоу, което ще продължи точно 60 минути, уточни археологът Георги Илиев.

Цезар Луций Септимий Север Пертинакс Август е роден на 11 април 146 г. в днешна Либия. Неговото управление дава началото на нова епоха от развитието на империята, в която провинциалната периферия добива преимущество пред центъра Рим и започва да доминира във всички сфери на обществения и стопанския живот. Той е основател на династията Северите. Умира на 4 февруари 211 г.

По исторически данни действително през 202 г. император Септимий Север се е подвизавал по нашите земи. Той е обичал да отсяда в административната територия Августа Траяна (днешна Стара Загора), но и да ходи на тържището в сегашното чирпанско село Димитриево.

Възстановката на античната атмосфера отпреди 1800 години е генерална репетиция за тенденцията ежегодно в Стара Загора да се провежда този атрактивен спектакъл, като част от проекта за превръщане на Стара Загора в център на културно-исторически туризъм.

Цялото шоу и участието в него е напълно безплатно.

Росица РАНЧЕВА
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн