Броят на гласуващите в Затвора ще е ясен в последния момент

STZAGORA.NET
“Процесът при нас е динамичен и все още не можем да определим точния брой на лишените от свобода с право да гласуват. Според Изборния кодекс тази възможност имат само обвиняеми и подсъдими. Въпреки настояването на евроюристи и осъдените лица да могат да гласуват, забраната все още е факт…” Така директорът на Старозагорския затвор Иван Карушков отговори на журналистическото ни питане колко затворници ще имат право на глас в предстоящите избори.

През май т.г. изпълнителният секретар на Венецианската комисия Томас Маркерт и колегите му поискаха да падне пълната забрана затворниците да гласуват. За това обаче е нужна промяна не само в Изборния кодекс, но и в Конституцията.

“Протичането на изборния ден при нас вече е традиция и не очакваме проблеми!”, категоричен беше още Иван Карушков. Предвидена е една изборна секция на територията на Затвора. Тя ще отговаря на всички изисквания в Кодекса, а обвиняеми и подсъдими ще могат да гласуват с изготвените им досиета, които ще служат като документ за самоличност.

Росица РАДНЕВА
-

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн