Футболна Стара Загора отново готви бунт

STZAGORA.NET
Бунт, подобен на този, който доведе до изгонването на Николай Банев от “Берое”, зрее сред феновете на “Берое”. Причината е спряното изпълнение на обществената поръчка за модернизация на осветлението на стадион “Берое”. “Кой е този Боян Станков? Каква кола кара и с каква охрана ходи?”, бяха вчера най-често задаваните въпроси от беройски запалянковци. Отговорите следваха светкавично: “Ние знаем един, който се возеше с “Майбах” и ходеше с по осем бодигарда, но тръгна срещу “Берое”. Той сега не само на стадиона под Аязмото не стъпва, но и в Стара Загора не се показва…”

Сайтът на “зелено-белите” Beroe Online припомня, че на 26 август т.г. в Комисията по защита на конкуренцията (КЗК) е постъпила жалба от “Обединение спортно осветление” срещу избора на “Енергострой” ДЗЗД за изпълнител на обществената поръчка.

Според Beroe Online представител на въпросното обединение при отваряне на офертите с пълномощно е бил бившият президент на “Берое” от края на 90-те години на миналия век Боян Станков.

Пред медията ни вчера Станков потвърди, че е присъствал на отварянето на офертите като представител на “Обединение спортно осветление”. “Нямам нищо общо с това обединение. Нито към съдружник, нито съм в управленческото им тяло. Аз съм техен клиент от 7-8 години, купувам от тях строителни материали. И тъй като ме познават, ме помолиха като техен пълномощник да присъствам на отварянето на офертите”, коментира Боян Станков.

Фирмите членки на обединението, което се жали, са “Денима-2001″ ООД, София (70%), и “Старт-инженеринг” АД, София (30%). Проверка в Търговския регистър показва, че “Денима-2001″ ООД се управлява от Христо Николов Василев, а съдружници са Георги Павлов Ибушев, Никола Владимиров Владимиров, Даниела Христова Василева и Христо Николов Василев. Капиталът на фирмата е 5000 лв. В сайта на фирмата е упоменато, че тя е извършила ремонта на осветлението на 4 спортни съоръжения към момента: спортна зала на Минно-геоложкия университет и Техническия университет, тенис-кортове ХС, плувния басейн на Техническия университет и спортен комплекс THE GYM. Фирмата е изградила осветлението и на няколко училищни спортни зали.

Другата фирма член на сдружението е “Старт-инженеринг” АД и се управлява от Георги Емилов Георгиев и Стоил Колев Стоилов. В Съвета на директорите освен двамата управляващи фигурира и Димитър Нинов Тодоров. Капиталът на акционерното дружество е 75 000 лв. Според списъка с обекти, изпълнени от фирмата, публикуван в сайта на дружеството, тя не е извършила ремонта на нито едно спортно съоръжение, като има предимно строителни поръчки от енергийните дружества в региона на Стара Загора.

Спечелилата фирма Консорциум “Енергострой България” ДЗЗД е регистрирана в София. 50% от капитала й е собственост на група нефизически лица, другите 50% са собственост на “Димов Къмпани” ЕООД. Фирма “Димов Къмпани” е изградила осветлението на стадионите в Каварна и на Националния стадион “Васил Левски” (като подизпълнител на “Главболгарстрой” АД). След приключването на реконструкцията направените замервания за осветености са показали пълно съответствие с изискванията на FIFA и UEFA.

Обжалването на процедурата за осветлението на стадион “Берое” забавя изпълнението на дейностите, които можеха и да приключат в края на месец септември и началото на октомври. За празника на града – 5 октомври, стадион “Берое” трябваше да бъде осветен като “Парк де Пренс”, на който България победи Франция на 17 ноември 1993 г. по пътя към легендарното четвърто място на световното в САЩ през 1994-та и като “Уембли”, който прие тазгодишния финал на Шампионската лига. За стадиона в Стара Загора са предвидени същите прожекторни осветителни тела като на тези два световноизвестни стадиона.

Сред футболните фенове се коментира, че забавянето на проекта е изцяло с политически мотиви. Както е известно, с него се ангажира лично премиерът Бойко Борисов.

“Стадион “Берое” ще светне, както и шампионът от 1986-а и носител на Купата от 2010-а ще го има вечно! Колкото и да не им се ще на някои…”, беше категоричен членът на Съвета на директорите на ПФК “Берое” Михаил Боендруков. Освен това той спомена нещо и за самата шампионска купа, но това е друга тема.

Георги ГЕРЕНОВ
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн