ВМРО вижда опасност Ески джамия да стане действащ храм

STZAGORA.NET

ВМРО-БНД ще направи официално питане до Министерството на културата и до областния управител на Стара Загора за изпълнението на проекта за превръщането на Ески джамия в Музей на религиите, съобщи областният лидер на партията Кристиян Петков. В брифинга пред сградата се включиха и кандидатът за президент Красимир Каракачанов и кандидатът за кмет на Стара Загора Николина Горова.

По думите на Петков има опасност в бъдеще джамията да бъде превърната в действаща. Според воеводите проектът щял да бъде “претупан”, като акцентът падне върху мюсюлманския храм, а не на раннохристиянската черква, а тракийското светилище можело да остане скрито. Инициативата има за цел да обърне внимание на обществеността към притесненията, които имат от ВМРО за изпълнението на проекта. Николина Горова, в качеството си на секретар на община Стара Загора, уточни, че в настоящия мандат не е постъпвало предложение за предоставяне на място за мюсюлмански молитвен дом. Такова е правено в предишния мандат, но до решение не се е стигнало.

“Няма да коментирам този въпрос, защото ще излезе, че се оправдавам. Надигат глас хора, които не разбират. Могат да влязат, да разгледат плановете. Ще стане музей, а не действаща джамия”, категорично заяви Димитър Янков – главен уредник на Регионалния исторически музей.

В отговор на изявленията на ВМРО от Министерството на културата уточниха, че е предприета процедура по регистрация на Ески джамия като Музей на религиите.

Министерството на културата в лицето на екипа по проекта провежда политика на прозрачност по отношение на изпълнението на дейностите по проекта и регулярно дава информация за постигнатия напредък. С реализацията на проекта се гарантира запазване, съхранение и експониране на паметник на културата с национално значение.

Проектът “Консервация, реставрация и експониране на Ески джамия и създаване на музей на религиите, гр.Стара Загора” се изпълнява по Схема за безвъзмездна финансова помощ “Подкрепа за паметници на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма” на ОП “Регионално развитие”. Проектът трябва да приключи на 5 септември, когато изтича срокът от 135 дни, а официалното откриване се предвижда да бъде на 5 октомври.

Славка ДЯКОВА
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн