Баскетбол мъже – Марин Яцински: “Берое” категорично се готви за първото място в А група!

STZAGORA.NET
От Мария Златарова / www.beroebasket.com

Марин Яцински

За първи път в историята си баскетболният клуб на Берое има кондиционен треньор в лицето на Марин Яцински. Специалистът ще бъде отговорен за физическото състояние на старозагорските баскетболисти през сезона. Ботевградчанинът има богата биография. От 1968 до 1982 г. е треньор по лека атлетика и участва на множество първенства от европейски и световен мащаб. От 1982 до 1991 г. е заместник-председател на спортно дружество Балкан, където отговаря за високото спортно майсторство. От 1991 до 2004 г. е председател на същото дружество. През 2004 г. става преподавател по спорт в Международното висше бизнес училище. През същата година е привлечен и като кондиционен треньор в школата на Лукойл. Винаги в добро настроение, г-н Яцински даде специално интервю за официалния сайт на Берое.
- Добър ден, господин Яцински. Вие всъщност имате внушителна визитка….
- Като треньор по лека атлетика съм подготвял състезатели за две Олимпиади – Монреал 1976 г. и Москва 1980 г., за шест Европейски първенства (две на открито и четири в зала) и за две Купи на Европа. Най-доброто класиране от тези участия е второ място на Европейското първенство в зала през 1977 г. Имам медали и от Купата на Европа и от Балкански игри. Като кондиционен треньор на баскетболни отбори имам осем участия на Европейски първенства – две за кадети, три за юноши, две за младежи и едно за жени.
- От скоро сте в Стара Загора . Как се чувствате тук?
- Преди да дойда в Стара Загора не знаех какво да очаквам, но още с пристигането си установих, че хората са изключително гостоприемни и учтиви. Като цяло тук ми е много добре и от ден на ден все повече и повече се чувствам “заралия”!
- Преди да дойдете в Стара Загора, сте били треньор в Ботевград. Може ли да сравните условията за работа?
- Балкан е отбора на моето сърце – все пак съм от Ботевград , а там баскетболът е религия. Стара Загора обаче е доста по-голям град и условията за работа, които ръководството на Берое и градът предоставят, са на топ ниво за стандартите в България! Казвам го без да преувеличавам!
- Как върви подготовката на отбора?
- Моята работа се състои в това да проведа тренировките така, че всички състезатели да бъдат в оптимална физическа форма от началото до края на шампионата. Започнахме предсезонната подготовка с леки натоварвания и сега увеличавме темпото. Тренираме в общинската спортна зала и на стадион Берое. Специално искам да отбележа,че фитнес център House of Sport, където провеждаме силовите натоварвания, е място за което би мечтал всеки кондиционен треньор. Засега всичко протича нормално и в рамките на очакваното.
- Как намирате момчетата? Как понасят тренировките?
- Доколкото разбрах това е първата година, през която баскетболистите на Стара Загора ще тренират професионално. Според мен те оценяват това и полагат много старание. Подложени са на по-различен режим на подготовка. Надявам се, че скоро ще свикнат на натоварванията и това ще даде резултати!
- През миналия сезон някои от баскетболистите получиха сериозни контузии. Какво е тяхното състояние в момента?
- Това е най-сериозният проблем пред отбора. Оказа се, че само двама–трима са без контузии и операции, което ме принуди да променя малко подготовката, за да могат тренировъчните занимания да бъдат поносими. Най–неприятна е ситуацията при Сашо Гогов, защото при леко натоварване контузията в коляното му се провокира и вероятно ще се наложи допълнителна артроскопия. Внимаваме с натоварванията при Адриан Алипиев. При него физическото възстановяване е почти приключило и сега той трябва да преодолее усещането си за несигурност, но това е нормално състояние след всяка контузия. Всички останали са добре – смятам че отборът ще бъде напълно готов за първенството!
- А новите попълнения в отбора как се справят?
- Момчетата се спрвят много добре. С някои от тях съм работил и преди това в различните национални гарнитури, така че те са свикнали с моите методи на работа. С Милен Димитров не съм работил досега, но той е много атлетичен състезател и бързо се приспособява към начина на подготовка.
- Кога смятате, че отборът ще бъде в оптимална форма?
- За разлика от НБЛ, в А група няма плейофи, затова ние трябва да сме в оптимална форма през целия сезон. Майсторството на треньорската професия се изразява именно в поддържането на най-добро ниво през цялата година.
- Имали сте предложения и от други клубове. Защо избрахте Берое?
- Знаете ли …в баскетболните среди, покана от Георги Младенов не се отказва!
- Като споменахте господин Младенов, Вие сте работили заедно няколко години. Кажете нещо за съвместната си работа?
- Работата с него е удоволствие! Преди няколко години двамата постигнахме най-големия успех за Балкан Ботевград, заемайки второ място в Националната баскетболна лига, при това с лимитиран бюджет. Тогава на полуфинала победихме Левски и то по един категоричен начин, постигайки 3 победи от 3 мача, като първите две срещи спечелихме в София. След това сме водили заедно националните гарнитури на юноши до 18 и младежи до 20 години. В нашата съвместна работа има невероятно сработване между баскетболният специалист от една страна и кондиционният треньор от друга.
- Тази година треньорският екип в Берое е трио…..
- Да. В екипа ни е и досегашният треньор на Берое Константин Боев, от когото имам отлични впечетления.Той е млад и перспективен треньор. Налице е много добра координация и баланс между тримата, заради което съм сигурен, че ще постигнем целите поставени ни от ръководството на клуба!
- Може ли да дадете прогноза за първенството в А група и какви са очакванията Ви за представянето на Берое през новия сезон?
- Категорично ние се готвим за първото място! Искаме да спечелим убедително и първенството и купата! Относно другите отбори не съм запознат, но ще трябва да се съобразяват с Берое!
- Смятате ли, че отборът на Берое има място в Националната баскетболна лига?
- В лигата има два стабилни във финансово отношение отбора – Лукойл и Левски, всички останали са по-близки като баскетболни възможности. Стара Загора е прекрасен град и задължително трябва да има мъжки отбор в НБЛ! Това обаче не трябва да бъде самоцелно, а да бъде планирано и да стане постепенно. Ако успеем да изградим гръбнака на отбора през тази година, то само с две-три качествени попълнения през следващата, Берое би играл съществена роля в лигата. Разбира се всичко зависи от финансовата стабилност на клуба!
- Бихте ли останал за постоянно в Стара Загора?
- В момента не мога да поема този ангажимент, тъй като съм преподавател в Международното висше бизнес училище в Ботевград. Но както споменах, тук ми харесва и в бъдеще бих откликнал на една такава покана.
- Желаете ли да кажете нещо на читателите на сайта?
- Пожелавам им здраве и да подкрепят баскетболния отбор в залата така, както подкрепят футболния отбор на стадиона. Бях на футболен мач и трябва да ви кажа ,че съм впечатлен от обичта на хората в Стара Загора към Берое! Ние от своя страна ще се постараем да им предоставим приятни емоции и добро представяне в първенството.

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн