Хиляди българи се поклониха на Шипка в деня на 134-та годишнина от боевете за върха

STZAGORA.NET

Върбан Минев развя репликата на Самарското знаме.

Най-малкият участник беше 18-месечният Георги Стоянов
Няколко хиляди българи почетоха 134-годишнината от Шипченската епопея. Те изкачиха стъпалата до паметника на върха, за да се поклонят пред паметта на загиналите руски, украински, румънски и финландски воини и български опълченци. Честването бе под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, който обаче не присъства лично.

На върха се изкачиха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на образованието Сергей Игнатов, областни управители и кметове на общини, депутати и представители на посолства.

Заупокойна молитва за загиналите отслужи Великотърновският митрополит Григорий. “Чудесно е, че днес, на това свято място, обрасло с кървав мъх, се качиха толкова много българи заедно с децата си. Оставили долу, в подножието, ежедневните си мисли, грижи и болежки, за да почетат паметта на героите. Благодаря ви, че дойдохте, за да извикаме заедно в душите си “Да живей България!”, каза Цецка Цачева.

270 участници от 22 клуба на Национално движение “Традиция” направиха 40-минутна възстановка на епичните сражения, станали между 21 и 23 август 1877 година по тези места. Силите тогава са били неравни – 27 хиляди редовна турска войска и едва 7 хиляди руси, украинци, румънци, финландци и българи срещу тях. Макар и малобройни, те успяват да удържат прохода до идването на подкреплението начело с генерал Радецки.

Шестте планински оръдия изстреляха по 8 снаряда, а на “опълченците” и “турския аскер” се полагаха по 25 патрона. За седми път реплика на Самарското знаме, тежаща 18 кг, бе развята от Върбан Минев, член на НД “Традиция” от Велико Търново. Стефан Иванов и Теофан Стефанов от Шумен пък пренесоха до подножието на Орлово гнездо своята гордост – оригинално 76-милиметрово планинско оръдие, произведено през 1871 година в Манчестър.

Най-малкият участник тази година беше 18-месечният Георги Стоянов от Благоевград. Родителите му – Николина и Йордан, по силата на жребия, бяха “противници”. Баща му участва за четвърти път и беше в редиците на турската армия, а майка му – за първи път, със стомна в ръка беше на позицията под Орлово гнездо.

Таня ИВАНОВА
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн