Полигонът в Змейово – лагер за скаути?

STZAGORA.NET
“Край Стара Загора можем да предоставим полигона за развитие на скаутското движение, но трябва добра организация и активност от страна на скаутите – каза в Шумен министърът на отбраната Аню Ангелов. – Това може да се случи чрез общината или чрез областния управител, а не директно!”

Министър Аню Ангелов

Министърът заяви, че Министерството на отбраната ще продължи да подкрепя скаутите и в бъдеще ще предоставя свободни райони – лагери и полигони, които все още са в ръцете на военните.

В Шумен военният министър присъства на занятия на специалните части на Военноморските сили на България със скаутите от лагер “Ивански”. Там той сподели още, че в Закона за резерва се предвижда въвеждане на обучение за придобиване на военни умения в средните училища.

“Ние ще бъдем насочени главно към двата горни класа в гимназиите, за да могат да се подготвят за защита на отечеството, ако това се налага. Надявам се от 1 януари 2012 г. да влезе това обучение. В средните училища ще бъде така нареченият задължително избираем предмет (ЗИП) или в час на класния ръководител, тъй като това са само някои познания за армията, за задълженията им като граждани, без да има практически лагери.”

В държавните висши учебни заведения се предвижда да бъде разкрита система от курсове, с които ще бъдат привлечени онези, които искат да придобият начална военна подготовка. Те ще включват не само теоретични, но и практически занятия. По думите на министъра, преминалите това обучение ще могат да постъпват както в действащата армия, така и в резерва.

“След преминаване на определен етап от първоначалната и специална подготовка те ще получават и съответното войнишко звание, първоначално от запаса, след това, ако искат да влязат в действащия състав на армията или в резерва, ще могат да направят това”, обясни Ангелов.
(СН)
-

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн