Две фирми спорят за ремонта в кв. “Железник”

STZAGORA.NET

Вещи лица решават казуса

Дългоочакваният ремонт на най-големия старозагорски квартал “Железник”, който трябваше да се случи досега, се бави и основателно тревожи 10 000 граждани, които живеят там и понасят от години редица неудобства.

“След изтичане на една седмица от законния срок за обжалване получихме писмо от Комисията за защита на конкуренцията. В него се обяснява, че Комисията е назначила вещи лица със задача да проучат на място и в детайли истинността или неистинността на жалбата на един от участниците, че друг, в случая победителят, е дал информация с невярно съдържание – каза на брифинг проф. Димитър Динев, зам.-кмет по строителството на Община Стара Загора. – Т.е. вещото лице трябва да отиде на място на обекта, който е изпълняван съвместно от двете фирми, и да установи коя от тях всъщност е изпълнителят. За съжаление търсенето на истината рефлектира върху старта на проекта, бави го още повече и притеснява гражданите.”

Зам.-кметът обясни, че според правилата на Закона за обществените поръчки, ако на определен етап от процедурата по търга се окаже, че има некоректности, за които има Решение от съда или от Комисията за защита на конкуренцията, процедурата не се отменя изцяло, а се започва отново от онзи пункт, в който се смята, че е допуснато нарушение.

Обвиненията на фирмата-жалбоподател не са върху дейността на Комисията по провеждането на търга, а върху некоректността на друг участник.

Договорът между Община Стара Загора и Министерството на регионалното развитие и благоустройството е подписан на 16 юли 2010 г., а срокът за изпълнението на проекта е две години.

Срокът, определен от фирмите, спечелили търга, е изключително кратък. Т.е. те трябва да работят изключително интензивно. В противен случай трябва да плащат неустойки.

Европейският проект включва реновиране на 7 километра улици и тротоари, облагородяване на междублокови пространства и създаване на детски кътове, 2 км велоалеи, ново осветление, градинки и пр.

Професор Динев е оптимист и вярва, че проектът ще бъде реализиран и близо 8 000 000 лева за благоустрояването на квартал “Железник” няма да пропаднат.

Росица РАНЧЕВА
-

споделяне на връзка

1 коментар on “Две фирми спорят за ремонта в кв. “Железник””

  • Иванина Иванова wrote on 23 септември, 2011, 14:36

    Срамно  е да се случват такива неща в днешна България.Кокала е голям и не се поделя лесно. Но помислете малко и за живеещите в този квартал. Улиците и междублоковите пространства, повярвайте, са в ужасен вид.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн