Областният управител ще изпълни всички законови разпоредби за предоставянето на Дом-паметника на Бузлуджа на БСП

STZAGORA.NET

От ляво надясно: Живко Тодоров, Йордан Николов, Емил Христов


*
“Ще изпълним всички законови разпоредби, за да предоставим Дом-паметника на Бузлуджа на БСП. Съмнявам се обаче, че биха могли да го възстановят и да го стопанисват.” Това каза пред представители на старозагорските и централните медии днес областният управител Йордан Николов, цитиран от пресслужбата на Областната управа.

Той представи пред тях цялата документация, която е водила администрацията до момента, във връзка със съдбата на Дом паметника на партията на връх Бузлуджа. Тя е общо 25 единици и включва писма, заповеди, съдебни решения и протоколи, като първото писмо е с дата 3 септември 2009 г., т.е. на десетия работен ден от встъпването му в длъжност на 20 август 2009 г.

“Отговорен човек съм и не можех да си позволя да нямам яснота какво се случва там. На Бузлуджа идват и туристи от цял свят и виждат цялата тази разруха”, заяви Йордан Николов. Той обясни, че през тези две години като областен управител не е спирал да търси варианти за намиране на съвременно мултифункционално приложение на сградата.

Областният управител показа на журналистите писмо с дата 12 март 2009 г. до премиера тогава Сергей Станишев, с което фондация “Българска гордост” е поискала от него да получи безвъзмездно паметника на Бузлуджа, с цел превръщането му в музей “1000 причини да се гордеем, че сме българи”. От фондацията не са получили отговор на искането си, информира той.

“Ще поискам от Междуведомствената комисия към Министерския съвет, под председателството на вицепремиера Цветан Цветанов, още на първото заседание през септември да отпусне средства за затваряне на всички входове на сградата на Дом-паметника на Бузлуджа, тъй като железните врати са откраднати и има много разрушени места, откъдето се прониква в сградата, което е твърде опасно, обясни Йордан Николов. Той припомни, че това беше мотивът да забрани достъпа на лица в сградата във връзка с инициативата на БСП да осветят петолъчката на пилона по повод 120-та годишнина на партията.

Така Николов отговори на активисти на БСП, които вчера поискаха оставката му с мотива, че като областен управител “не е изпълнил задълженията си по поддръжката на паметника на връх Бузлуджа”. “Смятам атаката към мен за политически акт, поради което съм поканил областния и общинския координатор на ГЕРБ в Стара Загора”, каза още областният управител.

Народният представител Живко Тодоров окачестви като “политическо лицемерие” искането за оставка на Йордан Николов от страна на БСП. “През тези 20 години БСП участва във всички Народни събрания и поне две правителства на социалистите можеха да се погрижат за състоянието на символа на партията си. Къде бяха те през всичките тези години и какво свършиха за опазването му?”, попита депутатът и добави: “Социалистите всяка година правят своите сбирки на Бузлуджа, сега ли видяха разрухата?”

Общинският лидер на ГЕРБ Емил Христов сподели недоумението си от исканата оставка и заяви, че според него “областният управител упорито, методично и честно защитава интересите на държавата”.

* * *
Още на десетия си работен ден, след като е встъпил в длъжност, областният управител Йордан Николов е предприел първите действия за ограничаване на достъпа до рушащата се сграда на Дом-паметника на връх Бузлуджа, съобщи той на пресконференция вчера. Поводът за нея е поисканата от младежката организация на БСП оставка на губернатора. Не знам как може да се нарече това – наглост или безобразие, смешни са твърденията, че не съм изпълнявал задълженията си за поддържането на паметника, защото за две години съм направил повече, отколкото БСП за 20 години, коментира той и обяви, че за последен път говори пред журналисти за тази “пресолена” в последно време тема.

С факти и документи областният управител проследи хронологично извършеното от него за съхраняването и безопасността на сградата. Още на 3 септември 2009 година той премахва множеството сателитни чинии, поставени на паметника, и ограничава достъпа до сградата. Няколко месеца по-късно – през март 2010 г., отказва на направеното от Руси Иванов предложение обектът да се превърне в планетариум заради липсата на средства. В средата на 2010 година с писма са предупредени братя Кьорови да премахнат конете в околностите на мемориала.

Със заповед от 1 ноември 2010 година е разпоредена инвентаризация, която е направена на 26 ноември. Отчетените липси на осветление, кабели, озвучаване, различни съоръжения са в размер на 110 хиляди лева. Установено е още, че за оставените в намираща се в близост база на Министерството на образованието, младежта и науката вещи няма приемно-предавателен протокол. Заради липсите е сезирана Районната прокуратура в Казанлък, но прокурорът Дойчо Цанев отказал да образува досъдебно производство и на 4 юли тази година прекратил преписката. За проблемите и състоянието на обекта неведнъж са информирани както министър-председателят, така и заместник-министри на регионалното развитие и благоустройството и на културата, каза още Йордан Николов.

На 9 юни тази година той е изпратил писма до Института за космически и слънчево-земни изследвания към БАН проф. Петър Гецов и до директора на асоциация “Джордж Маршал” полк. Илия Налбантов с молба за становище за мултифункционалното използване на “Чинията”. Оказало се, че според полк. Налбантов конструкцията на сградата е подходяща и за превръщане във военен обект, поради което областният управител се е обърнал за становище и към военните, но няма отговор.

Според Йордан Николов буди недоумение и фактът, че на 12 март 2009 година от тогавашния премиер Сергей Станишев паметникът е бил поискан от фондация “Българска гордост”, с идеята да го превърнат в музей “1000 причини да се гордеем, че сме българи”, но искането е останало без отговор.

Независимо от развитието на проблема, през септември областният управител ще поиска от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет средства за затваряне на подходите към паметника, за да бъдат обезопасени. Цялата документация ще я изпратя на БСП в един голям куфар, да вземат да прочетат и да се срамуват от себе си, посочи той и добави, че е готов лично да се включи в кампанията за събиране на средства за възстановяването на сградата.

Областният координатор на ПП ГЕРБ Живко Тодоров определи искането на оставката на Йордан Николов като политическо лицемерие, защото в последните 20 години БСП е представена в Народното събрание, два пъти управляват страната, а до преди две години лидерът на социалистите е и министър-председател. “Къде бяха те през всичките тези години и какво свършиха за опазването на паметника? Социалистите всяка година правят своите сбирки на Бузлуджа, сега ли видяха разрухата, която те са направили?”, попита той.

С мотива, че областният управител упорито, методично и честно защитава интересите на държавата пълната си подкрепа за действията на Йордан Николов и недоумение от исканата оставка обяви и общинският лидер на ГЕРБ Емил Христов.

Междувременно от Съюза на репресираните от комунистическия режим в България разпространиха декларация, в която подкрепят областния управител и го “обвиняват”, че не е бил достатъчно настоятелен при прилагането на Закона за устройство на територията и е допуснал влизането на хора в опасния обект. В декларацията се иска още да се потърси съдебна отговорност от лидера на БСП – БКП Сергей Станишев за безотговорното отношение.

Таня ИВАНОВА
-vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн