През юни 2012 година АМ “Тракия” ще стигне до Петолъчката

STZAGORA.NET
През юни следващата година автомобилите ще пътуват от Пътния възел край Стара Загора (известен в момента като Кръговото) до Петолъчката, това са втори, трети лот и 17 км от четвърти лот, обеща днес министър-председателят Бойко Борисов. Заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, представители на ИА “Пътна инфраструктура” и представители на фирмите изпълнителки на трите лота той направи поредната проверка на хода на строителните работи.

“Много съм доволен от това, което видях, и съм истински щастлив, че ще оставим на следващите поколения това, което виждате вече. Работи се много, работим сега и по почвите, по цялата напоителна система в тази част на България, която 22 години не е пипана, хиляди декари са залети с вода и превърнати в мочурища и тресавища, не са ги направили тия, които са управлявали преди 10 години. Сега трябва да се направят, за да мине магистралата”, коментира Борисов.

На журналистически въпрос не се ли създава напрежение сред работещите по магистралата от честите проверки, той поясни, че е свикнал да си върши работата сам, така са инспектирали и магистрала “Люлин”, и Спортната зала и това не го уморявало.

Според министър-председателя буферите срещу кризата са в строежите. “Колкото повече строи една държава, толкова е по-добре за народа й. Когато е трябвало, сме затягали коланите, затова ние строим сега, а другите държави банкрутират, рушат се, свалят им рейтингите и се тресат от кризата. Когато ние сме били в криза, те са правили магистрали и инфраструктура, сега ние ще правим, докато те си оправят техните дефицити”, каза още той.

По думите на министър Росен Плевнелиев досега на строителите на АМ “Тракия” са разплатени 135 млн. лева и няма нито ден забавяне. Според него държавата е перфектна, търси се начин с допълнителни ресурси да се ускорят плащанията и вместо на 57 дни, както е по договор, те да се правят на 36 дни.

Пътният възел край Стара Загора ще бъде готов до края на септември, тогава ще бъде приключен тоталният абсурд с българското изобретение “кръгово на магистрала” и ще има истински пътен възел, подчерта министър Плевнелиев. За 8-километровата натоварена двулентова отсечка до града има проект, има финансиране, до октомври ще приключат отчуждителните процедури и ще стартира изборът на изпълнител, увери още той.

В края на юли министър Плевнелиев направи проверка на трасето от Стара Загора до Карнобат и засне от видяното с камери. Филмчето вече е качено на youtube и vbox7, за да бъде достъпно за гледане.

Таня ИВАНОВА
-

Борисов обеща: Разбитите от камионите на “Трейс” пътища ще бъдат оправени

“Ще оправим всички разбити пътища, когато свършим автомагистрала “Тракия”, както го направихме на магистрала “Люлин”. Когато правиш ремонт вкъщи, не омърляш ли, а след това да почистиш генерално.” Така премиерът Бойко Борисов отговори днес на журналистическото питане на “Старозагорски новини” ще бъде ли ремонтирана пътната инфраструктура на селата, през които минават натоварените със строителни материали камиони на фирмата изпълнител на ЛОТ 2 на автомагистрала “Тракия” – “Трейс”.

От няколко месеца жителите на няколко старозагорски села – Змейово, Могила и Преславен – негодуват срещу камионите, разбили част от пътищата им. В Змейово дори е направена подписка от жителите на селото във връзка с проблема.

“Предайте на тези хора, че никога досега в България не е имало правителство, което да е наляло 500 милиона лева в пътища втори и трети клас, както ги правим ние”, коментира на свой ред министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, който заедно с премиера инспектира строителството на магистралата.

Йовка НИКОЛОВА
-

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн