Бактерия е разболяла лагерниците от “Каваците”

STZAGORA.NET

Децата вече са вън от опасност

Бактериална, а не вирусна инфекция е разболяла учениците на старозагорския лагер на “Каваците”, съобщиха днес епидемиолозите от Бургас.

Заразата се е предала по въздушно-капков път чрез контакт и е поразила 80 от общо 83 летуващи край морето деца, които са ученици от първи до седми клас в СОУ “Железник”.

Епидемиолозите отхвърлят категорично възможността болестта да е причинена от храната в лагера.
“Всички заболели от лагера от вчера са в домовете си в Стара Загора, без опасност за живота” – съобщи за медията ни д-р Златина Нанева, директор на Регионалната здравна инспекция.

Припомняме, че в понеделник заразата, поразила малките старозагорски летовници, паникьоса родители и здравни власти.

Децата от Стара Загора пристигнали в лагера в четвъртък – 4 август. Първите се разболели още в събота. Заразата се разпространила много бързо и в понеделник (8 август) от лекарска помощ са се нуждаели 80 от общо 83 лагеруващи деца. Симптомите на всички са идентични – възпалително заболяване на гърлото, висока температура, рядко с болки в корема и две деца с повръщане.

Част от родителите са прибрали децата си още в понеделник вечерта. Три са върнати в родния град с автомобила на РЗИ – Стара Загора, и след преглед в МБАЛ “Киркович” са оставени на домашно лечение. Детето в най-тежко състояние е настанено в Бургаската болница с диагноза ангина, но днес вероятно ще бъде изписано.

“До 23.30 часа на 8 август заедно с още четирима колеги прегледахме всички деца, 75% от които бяха с оплаквания – уточни д-р Златина Нанева. – Те основно имат болки в гърлото и температура. Няма тежки случаи, но трудността е от големия брой заболели ученици. Заразата бързо се е разпространила, тъй като лагерът е затворена система.”

Взет е бил секрет от гърлото. Старозагорската инспекция има готовност да даде на общопрактикуващите лекари възможност за фекални проби.

Цялата нощ и по време на пътуването на малчуганите с двата автобуса от “Каваците” до Стара Загора д-р Нанева, д-р Канева и д-р Вълкова от РЗИ – Стара Загора са били неотклонно до болните деца. Веднага е било назначено лечение с антибиотици.

От РЗИ – Бургас заявиха още, че при направената проверка не са констатирани никакви пропуски. Няма забележки по отношение на хигиенните условия в лагера, безопасността на храните, питейна вода, от морето, от персонала и др.

Очаква се в сряда да бъдат готови резултатите от изследванията на храната и водата в лагера на Каваците.

Димка Кънева, заместник-директорката на СОУ “Железник”, съобщи, че от 22 до 26 август т.г. на родителите ще бъдат върнати сумите от таксите за пропуснатите лагерни дни.

Росица РАНЧЕВА
-

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн