Коалиция за България и ДПС не се разбраха за секретарското място в ОИК

STZAGORA.NET

*
В Стара Загора ще има втора консултация с политическите сили за определяне състава на Общинската избирателна комисия (ОИК) за предстоящите местни и президентски избори. Това стана ясно вчера след приключване на първата консултация, свикана със заповед на кмета. Причината се дължи на категоричните претенции на “Коалиция за България” (КБ) и ДПС за секретарското място в ОИК. От “Коалиция за България” настояват секретар на ОИК да бъде юристът Снежана Славова Станкова. Категоричната кандидатура на ДПС за секретарското място е на инж.Нешка Конакчиева, която, според хората на Доган, има предишен опит на секретар на районна избирателна комисия.

По закон всички предизборни и изборни документи, в това число и решенията на комисията, се подписват от председателя и секретаря на ОИК, което определя и апетита на партиите за това място. Заради казуса в сряда – 10 август, от 13.30 часа в стая 203 на Община Стара Загора е насрочена втора консултация с политическите сили.

По време на втората консултация ще бъде решен и броят на заместник-председателите на ОИК. Вчера общинският лидер на ПП ГЕРБ Емил Христов е предложил комисията да има трима зам.-председатели – един първи и двама ресорни, като един от тях да отговаря за местните избори, а другият – за президентските. От своя страна от “Синята коалиция” са предложили Енчо Енев като своя кандидатура за зам.-председателското място.

Всички представители на политически партии вчера са представили имената на своите участници в ОИК.

За председател на Общинската избирателна комисия от ПП ГЕРБ са предложили юриста Таньо Брайков Танев, срещу чиято кандидатура няма възражения от страна на останалите политически сили.

ПП ГЕРБ ще има в ОИК 12 представители, “Коалиция за България” – 4-ма, ПП ДПС – също 4-ма, ПП “Атака” – 2-ма, “Синята коалиция” – 2-ма, и НДСВ – 1.

В 17 села на община Стара Загора ще се произведат избори за кмет на населено място – съобщи Маргарита Нейчева, директор на дирекция “Гражданско състояние” в Община Стара Загора. “До 28 август ще предложим, а кметът на Община Стара Загора ще издаде заповед за образуване на избирателните секции на територията на общината. От 12 септември всеки избирател ще може да провери и на сайта на Община Стара Загора къде ще гласува” – уточни Маргарита Нейчева.
(СН)
-vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн