Две опожарени къщи от османския период намериха срещу паметника на Левски

STZAGORA.NET

В останките на една от опожарените къщи, открита при разкопките на ул."Васил Левски" 54 в Стара Загора, вчера археолозите намериха епруветки и аптекарски шишенца, пълни с течност, която ще бъде изследвана, както и голяма стъклена лупа с диаметър 12 см.

Останките на две опожарени къщи от османския период са открити при разкопки на ул. “Васил Левски” 54 в Стара Загора. Обектът се намира срещу паметника на Апостола и на него работи главен асистент Петър Калчев, археолог от Регионалния исторически музей.

Разкопките са разположени на площ около 330 кв. метра. Според специалистите находката показва, че тази част на града също е била обект на пожари по време на Руско-турската освободителна война. Намерени са опожарени греди, паднали керемиди, керамични предмети от бита, лули, нож, накити, няколко гилзи.

Любопитна подробност са 8-те водопровода, излезли при проучването на този период, което според Петър Калчев показва, че градът е бил водоснабден, но старозагорци са пили вода с недобро качество много отдавна. Те са запълвани с бигор и утайки и се строял следващият. Част от колона пък е намерена в южния край на терена, според археолозите вероятно е антична. Очакванията са при продължаването на разкопките в дълбочина да се открият и други находки от античния и късноантичния град Августа Траяна и да се допълни картината за изграждането му.

Върху площ около 650 кв. метра на ул. “Хаджи Димитър Асенов” 129 пък работи археологът Георги Илиев. Част от обекта е засегната от строежа на съвременни сгради. Там са разкрити няколко зида, датирани с различни епохи – както от османския период, така и от средновековието и късноантичната епоха. До зида от османския период е имало втора, хидроизолирана стена, за да предпазва от влагата, тъй като там е имало подпочвени води. Може би скоро ще проучим църковна сграда, но това е работна хипотеза, може би късноантична или ранносредновековна, но е още рано да се говори за това, казва Георги Илиев.

Третият обект, намиращ се на ул. “Иречек”, е проучван в продължение на няколко години от различни археолози. В момента там работи археологът Димитър Янков, а най-значимата находка е антична мозайка. (СН)
-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн