Двама мъже умряха от алкохол-менте

STZAGORA.NET
Двама мъже починаха вэв вторник в Стара Загора, след като са пили метанол, информират от Спешното в МБАЛ “Киркович”.

Единият мъж е бил намерен мъртъв от дежурните екипи на място в курортното селище Ягода. Другият пациент е бил в тежко състояние и към 23 часа е починал от натравянето в болницата.

Социалният работник Луиза Петрова се заема със случая, след като и двамата не са били здравно осигурени.

Починалият в болницата е роден през 1960 г. и е нямал никакви документи за самоличност.

“В такива ситуации се вземат биометрични данни, свалят се отпечатъци и така му се открива ЕГН. За да се издаде обаче смъртен акт, е нужен документ за самоличност по БДС. По отпечатъците се стига до негова стара снимка и лична карта. Във Второ РПУ в Стара Загора се справиха много експедитивно със случая и вече починалият е идентифициран, за да му бъде издаден смъртен акт”, каза социалният работник от МБАЛ “Киркович”.

Републиканският токсиколог, който е единствен на тази длъжност за региона – д-р Игор Стоянов, обясни, че метиловите отравяния са едни от най-трудните за спасяване.

“Отровният метанол води до промени във вътрешната среда на организма, тя става с висока киселинност и несъвместима с живота. Метиловият алкохол води до тежки увреждания на нервната система. Лошото е, че по вкусови качества отровният метанол е като етанола и човек не може да ги различи. При консумация на алкохол-менте опиянението е същото като при нормалния алкохол и е труден за различаване по първите симптоми на напиване. Когато настъпят тежките дихателни проблеми, вече е късно и интоксикационните промивки не помагат. Вероятно при двамата мъже отравянето е настъпило само за няколко часа. Нямаме информация, но вероятно става дума за битов запой с алкохол-менте. Предполагаме, че не са самоубийци.”

Метанолът, известен като метилов алкохол или дървесен спирт, представлява лека, летлива, безцветна, запалима, отровна течност, която се използва като антифриз, разтворител, гориво или денатурат за етилов алкохол.

Ани МИЛЕВА
-

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн