“Вярност” почете мъчениците, но се разграничи от “Атака”

STZAGORA.NET

С факелно шествие сдружение “Вярност” отбеляза 134-годишнината от Старозагорското клане. Траурната процесия започна в 20.45 часа от сборния пункт – парк Алана, и приключи в 21.45 в двора на Мавзолея-костница “19 юлий 1877 година”. В стегната колона със запален факел в ръка групата от около 250 младежи премина по бул. “Цар Симеон Велики”, после по ул. “Майор Кавалджиев” и по ул. “Боруйград”, за да стигне до Костницата. Част от транспарантите, които държаха младите хора, гласяха: “Нищо не е забравено”, “Когато правото се превърне в безправие, съпротивата е задължителна”, “Заедно сме по-силни” и пр. Освен това редом до българското знаме се вееше и реплика на самарското в знак на почит към загиналите опълченци. Пред Костницата младите хора почетоха паметта на загиналите с минута мълчание и полагане на венец.

“Причината да не се присъединим към шествието от 18.00 часа, на което присъстваха лидерът на “Атака” Волен Сидеров и представители на партията, е, че ние рязко се разграничаваме от всякакви политически формации. Нямаме претенции нито към Общината, нито към Областна администрация!”, каза председателят на Сдружение “Вярност” Станислав Илиев. “Това, което целим с днешното мероприятие, е единствено и само отдаване на необходимата почит и уважение към избитите старозагорци!”, допълни още той.

9-годишният Красимир и неговата по-малка с 2 години сестричка – Галина, бяха едни от най-малките участници в траурната процесия. Въпреки късния час и жегата, малчуганите извървяха целия път, за да почетат жертвите на клането през 1877 г. Въпреки разлепените плакати за шествието и предварително раздадените флайери с информация за мероприятието, голяма част от старозагорци – млади и по-стари, задаваха въпроси от рода на: “Какво се случва?”, “Къде отиват тези хора и защо?”.

Сдружение “Вярност” е сравнително млада старозагорска организация, която съществува от около година. В нея членуват десетина родолюбци, чийто председател е Станислав Илиев. Основните цели на младите хора са отдаване почит към малко споменаваните ни герои, както и преклонение пред почти забравени събития от славната българска история.

Петя ИЛИНОВА
-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн