Задържаният шеф на ДАИ – болен

STZAGORA.NET
В понеделник Oкръжен съд – Стара Загора, ще гледа мярката за неотклонение на шестимата задържани при специализираната полицейска операция под кодовото наименование “Спокойствие”. Сред тях е настоящият шеф на ДАИ – Стара Загора – 47-годишният Ангел Димитров.

Припомняме, че на 16 юли т.г. беше обявено разкриването на корупционна схема с участието на държавни служители от Агенция “Пътна инфраструктура” – София, и Контролна дирекция ДАИ – Стара Загора.

Операцията е стартирала след продължително разследване от служители на “Икономическа полиция” в ОДМВР – Стара Загора. Тя е реализирана в събота под ръководството на Окръжна прокуратура. В резултат на внимателно планираните действия на 16 юли в района на ресторант в село Тракия, община Опан, служителите на реда са наблюдавали предаването на два плика и минути след това задържали четиримата участници в сделката. Получателите се оказали двамата главни специалисти в мобилна група към Агенция “Пътна инфраструктура” Г.А. (37 г.) и Н.В. (45 г.), а техните “спонсори” – 59-годишният Стоян Михов от “Пи Ес Ай” и 48-годишният Д.Д. – собственик и подизпълнител на превозвачески фирми. При извършените претърсване и изземване в служебния автомобил на държавните служители са открити общо 7200 лв., съхранявани в два плика в жабката на колата. Изяснено е, че подкупът бил залог срещу обещанието, че фирмите няма да бъдат глобявани за претоварване на камионите, които карат.

В хода на операцията и установената по време на разследването изградена корупционна схема криминалистите попаднали в следите и на другите двама участници – шефът на ДАИ – Стара Загора, Ангел Димитров и главен инспектор Д.С. на 43 г. (също от автомобилната инспекция), които също са задържани. В момента на задържането на Димитров му е прилошало и той е откаран в “Бърза помощ”, а след това е приет в болнично заведение за лечение. До редакционното приключване на броя той все още беше на лечение.

По първоначални данни корупционната схема е действала от второто полугодие на миналата година – превозваческите фирми, които работели по магистралата през последните десет месеца, са плащали, за да гарантират спокойствието си – повод, заради който операцията носи същото кодово наименование. За това време задържаните държавни служители са получили близо 70 000 лева подкуп – сочат данните към момента, след извършените претърсвания и открити документи в различните офиси. Намерени са и 16 000 лв. в местния офис на АПИ – Свиленград, чийто произход тепърва ще се изяснява.

Подготви за печат:
Йовка ВЕЛИКОВА
-vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн