Трима колабираха от жегите

STZAGORA.NET

Код “оранжев” беше обявен за областта

Трима колабирали от жегите са приели в събота в ЦСМП в Стара Загора. В неделния ден до 14 часа дежурството е спокойно. Това каза за “Старозагорски новини” д-р Милена Василева, завеждащ Спешно отделение в МБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович”.

През неделния ден е приет поредният психичноболен агресивен пациент. Той е настанен за лечение в Психодиспансера.

“Припадналите от жегите пациенти са възрастни хора и са били на улицата в горещия съботен следобед. На сянка термометърът в Стара Загора стигна до 36 градуса на 16 юли следобед.

Дежурният кабинет на семейните лекари също е приемал “прегрели” от горещините граждани през уикенда.

Горещите дни не са време за разходка за хроничноболните и за възрастните хора, отново припомнят лекарите. При възможност в дните с високи температури трябва да се излиза извън дома след 18 ч. Ако се налага все пак да се излиза навън, трябва да се ходи по сенчести места, да се носи вода за пиене, а главата да е предпазена с шапка, препоръчват лекари.

Старозагорска област бе с код “оранжев” през уикенда, което означава температури над 36 градуса. Това е предупреждение за болни, възрастни и малки деца да си стоят по домовете, да пият много вода и да не се натоварват физически.

“Когато за региона е обявен оранжев код, ми се иска да напомня на работодателите да променят работното време за хората на открито – в пътното строителство, ремонтите и в селското стопанство. По-малко ще са загубите при намален работен ден в адските горещини, отколкото ако хората се разболеят сериозно. Болничните ще ги изведат извън строя за повече време”, смята д-р Василева.

След края на т.нар. “Горещници”, които по народния календар приключиха вчера, синоптиците обещават с два до три градуса леко понижение на температурите до сряда. За Старозагорски регион максималните се очаква да бъдат между 29 и 34 градуса.

Дани МИЛЕВА
-

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн