Фалшиви пощенски марки печатали в Стара Загора

STZAGORA.NET

Тарторът и участниците в престъпната група са задържани. Сред тях е и собственикът на една от печатниците

Отпечатаните фалшиви марки са с ниска номинална стойност – 1 лев, но замисълът е бил да се отпечатат 30 хиляди от тях.

* * *

Четирима старозагорци и един варненец, занимаващи се с незаконно изработване и отпечатване на неистински пощенски марки, са задържани при специализирана полицейска операция, проведена от сектор “Икономическа полиция”. Това съобщи вчера директорът на ОДМВР – Стара Загора, комисар Алекси Алексиев.

За успешната акция съобщиха директорът на ОД МВР – Стара Загора комисар Алекси Алексиев (в средата), окръжният прокурор Константин Тачев (вляво) и началникът на сектор “Борба с организираната престъпност” – главен инспектор Калин Явашев.

Откриването на фалшиви пощенски марки е първото по рода си разкрито престъпление в страната. Марките са отпечатани от две легални печатници в Стара Загора. Те са копие на оригинали от серията “Панагюрско златно съкровище” с номинал от 1 лев. Направени са на офсетов печат. Фалшификатите са с добро качество и на външен вид по нищо не се различават от оригинала. На листовете дори има номер на БДС и името на поръчителя – БП – Стара Загора. Полицейските служители са иззели 400 марки от търговски обекти, като най-вероятно още 2600 екземпляра от същата партида са били разпратени из търговски обекти по Черноморието.

Механизмът за незаконното изработване и отпечатване на пощенски марки е следвал няколко етапа: в първия от тях 45-годишният варненец И.Д.Н. дал поръчка на старозагорците – С.И.С. на 43 години и на живеещата на съпружески начала с него И.Н.М, 43-годишна, да открият фирми, готови да създадат и отпечатат неистинските пощенски марки. Старозагорците намерили две фирми – едната за предпечатна и печатна подготовка (в която частично гланцираната хартия, ползвана за основа на марките, е перфорирана) и втората печатница (в която на перфорираните листи да се отпечатва изображението).

В помощ на С.И.С. и И.Н.М. се включил и синът на 43-годишната старозагорка – 21-годишният Н.В.Г., който заедно с майка си поддържал контакти със собственика на втората печатница – 30-годишния Н.И.Б., също от Стара Загора.

След като варненецът установил, че производството и пласирането на неистинските марки се осъществява безпроблемно, направил уговорка с изпълнителите, че до дни ще им отправи искане за допечатка на допълнителни по-големи количества марки.

Задържането на четиримата старозагорци заедно с варненеца провалило плановете за успешен бизнес по Черноморието. Към момента задържането под стража на петте лица е за срок от 72 часа, като спрямо И.Д.Н. и С.И.С. са повдигнати обвинения за създаване и ръководене на престъпна група по член 321 във връзка с чл.243, ал.2 т.1 от НК, предвиждащ затвор от 5 до 15 години. Останалите трима ги заплашва затвор от 3 до 10 години, коментира старозагорският окръжен прокурор Константин Тачев, лично наблюдаващ разследването по случая.

Славка ДЯКОВА

* * *
На 12.07.т.г. при проведена полицейска операция на служители от сектор «Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт» – ГДБОП-МВР София и сектор «Борба с организираната престъпност» – Стара Загора, в частна къща, разположена на ул. «Свобода» 38 в с. Хрищени, ползвана от 25-годишния Д.Й. (местен доставчик на интернет услуги), е открита и иззета сървърна компютърна конфигурация, съдържаща голямо количество видеофилми, клипове и компютърни игри (около 1 терабайт), разпространявани чрез вътрешна мрежа в с. Хрищени без съгласието на носителите на авторските права.

При аналогична полицейска операция, проведена същия ден, но в частен апартамент и прилежащо към него помещение, разположени в бл. 9 в старозагорския квартал «Самара 3», ползвани от 35-годишния Д.Д., са намерени и иззети две сървърни компютърни конфигурации, съдържащи голямо количество видеофилми, музика и клипове (около 5 терабайта), разпространявани чрез мрежата на старозагорски интернет доставчик без съгласието на носителите на авторските права.

И по двата случая, които нямат връзка помежду си, са образувани досъдебни производства за престъпление по чл.172 А, ал.1 от НК (престъпление против интелектуалната собственост).
-

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн