Психоболницата в Раднево спира спешния прием на болни

STZAGORA.NET
Събота, ранна утрин, към 6.30 ч агресивен психоболен нанася побой на разминаващата се с него възрастна невинна жена. Само близостта до МБАЛ “НиаМед”, където се разиграва трагедията, спасява невинната жена от по-големи травми. Насилникът е отведен в Спешно отделение, след което е настанен в Психодиспансера, откъдето след часове престой е избягал. За случката ни разказаха свидетели на екшъна. Лекарите са категорични, че юлските горещини засилват агресията у психичноболните хора. Мястото им е в специализираната болница в Раднево. Там обаче ограничават приема заради липса на кадри и средства. Директорът на Държавната психиатрична болница в Раднево д-р Тодор Толев бе лаконичен:

“Да, така е, от 5 юли сме спрели приема на болни. Където трябва и когото трябва, съм информирал. Не желая повече да коментирам тежкото положение.”

Болницата в Раднево е най-голямата психиатрична болница в страната. Създадена е през 1956 година. Тя е от павилионен тип и е разположена на площ 680 декара. Има девет отделения, 520 легла, обширен парк с гора, озеленени площи с алеи, общо 31 сгради, от които 5 болнични павилиона и медицински звена. Лечебното заведение е с общо 9 отделения, като в 3 от тях се лекуват хора със зависимости. Такива болни се заселват и в защитените жилища след изписването им от отделенията.

Болницата е държавна, а за драстично намалените финанси д-р Толев алармира още през миналата година. Тогава психиатри и психолози от Стара Загора прогнозираха, че орязаният бюджет ще изведе хората с психични проблеми на улицата.

Лекарствата за психичноболните се поемат от Касата, ако болният е здравноосигурен. Голяма част от тях обаче никога не са работили. Като минат на ТЕЛК, получават 50% от пенсията по болест, което пак ги лишава от възможността да си купуват лекарства. На практика психичноболните са извън здравните заведения, без медикаменти и на улицата, коментират психиатри. В Психодиспансера в Стара Загора няма т.нар. “затворени отделения”, в които да се лекуват такъв тип болни. Държавната специализирана болница в Раднево ограничава приема, а за болните… За тях е на път да се сбъдне прогнозата, че ще останат на улицата, без лечение.

Лекарите са категорични, че адската жега “отключва” психопроблемите на тези болни.

Специалистите от ЦСМП и от полицията напомнят на старозагорци, ако забележат прекалено агресивни и видимо с психични отклонения хора, да запазят спокойствие и да звънят на тел. 112.

Дани МИЛЕВА
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн