Министърът на спорта направи първа копка на мини-футболно игрище, обеща за осветлението и пистата на стадион “Берое”

STZAGORA.NET
Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков направи днес в Стара Загора първата копка на спортна площадка в двора на Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан”. Със средства на Спортния тотализатор в размер на 100 000 лв съществуващата площадка ще се превърне в модерно игрище за футбол с размери 40 на 18 метра, с изкуствена белгийска настилка, осветление и ограда.

На церемонията днес присъстваха и кметът на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев, Областният управител Йордан Николов и депутатът от ГЕРБ Живко Тодоров, с чието лично съдействие стана възможна инвестицията в този спортен обект.
С решение на Общински съвет-Стара Загора новата площадка се дава за безвъзмездно ползване от 2 години на СНЦ”Спортен клуб на глухите-Стара Загора”.
Фирмата, която ще извърши ремонтните дейности до 20 август е „МСпорт”ЕООД-гр.София.
Спортният министър потвърди и че ще се поднови поетапно за 1 млн. лв. тартановото покритие на стадион “Берое”, както и че ще се направи осветлението му за 800 хил. лв.

Членът на Управителния съвет на ПФК”Берое” Михаил Боендруков подари на министър Нейков фланелка на футболния отбор. “Много национални и световни рекорди да се случат на стадиона и другите спортни бази на Стара Загора” – пожела на всички присъстващи министърът на физическото възпитание и спорта.

* * *

В Стара Загора бе поставено началото на една немного голяма, но важна за младежта и гражданите инвестиция – изграждане на футболно игрище за малки вратички.

“Това е един успешен проект на Министерството на физическото възпитание и спорта, заедно с Българския спортен тотализатор и е инициатива на г-н Живко Тодоров, която ще бъде реализиран на територията на Стара Загора – каза министър Свилен Нейков. – Искам да припомня, че премиерът Бойко Борисов предостави чрез “Мини Марица-изток” и ТЕЦ “Марица-изток 2″ необходимите средства за реновиране на осветлението на стадион “Берое”. Освен това ще продължим с изграждането на спортните обекти в Стара Загора, за да можем един ден отново да се похвалим с неподобрения години рекорд 12.21 м на Йорданка Донкова на 100 метра с препятствия. Дай Боже от Стара Загора да излизат такива известни спортисти, които да прославят родината ни и да се гордеем с тях.”

Игрището се намира в югоизточния двор на ГПЧЕ “Ромен Ролан”. Размерите му ще са 40/18 м, с изкуствена настилка, произведена от белгийската фирма “Дона”. Височината на “тревата” ще бъде около 5 см. Изпълнява се по специална технология от пясък и гранули. Осветлението ще бъде на четири места по три прожектора по 400 вата. Новопоставената ограда ще бъде с височина 5 метра.

Действителната работа по проекта ще започне през идващата седмица и ще приключи до 20 август. Стойността е 98 000 лв. Проектанти са арх. Петър Влахов и инж. Ангел Стоманярски.

Игрището ще се ползва преференциално от учениците на ГПЧЕ “Ромен Ролан”, от спортните клубове “Берое” по борба – класически и свободен стил, СК “Недьо Ранчев” по джудо, както и от състезатели по бадминтон, от клуба по вдигане на тежести “Аполон” и всички други клубове, които са в зоната на БСФС. С преференция ще се ползва и отборът на Съюза на глухите, който участва в републиканско първенство. Свободното време ще бъде отдадено за ползване от граждани. Засега заплащане няма да има.

На събитието присъстваха министърът на физическата култура и спорта Свилен Нейков, народният представител Живко Тодоров, областният управител Йордан Николов, директорът на ГПЧЕ “Ромен Ролан” Иванка Сотирова, много треньори и спортисти от спортни клубове и др.

Като един от инициаторите и двигателите за осъществяването на този проект, областният лидер на ГЕРБ и кандидат за кмет на Стара Загора Живко Тодоров благодари на министъра “за това, че се обърна с лице към Стара Загора и помогна за осъществяването на този проект, както и в Община Раднево, където ще започне ремонт на баскетболната зала. Радвам се, че в Стара Загора се развива аматьорският и масовият спорт и конкретно футболът на малки вратички, към който има изключително висок интерес. Благодаря на Община Стара Загора за бързата реакция и за добрия проект, който подготвиха”.

На импровизиран брифинг министър Нейков съобщи, че ще продължи изграждането на площадки за масов спорт, където могат спокойно родителите да пуснат децата си да играят и спортуват. “Имам предвид в парковете – да изграждаме там фитнес-уреди, за да може децата да тренират на тях. Ние трябва да ги изведем на тези фитнес-терени, за да могат да си починат от компютрите”, уточни министърът.

На въпрос за становище на министерството по отношение на предложението базата на УСШ да се предостави на клуба по бадминтон министърът заяви, че все още няма отговор, тъй като е необходимо мнението на министъра на образованието, на експертите и специалистите в тази посока.

Росица РАНЧЕВА
-

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн