Посланик Джеймс Уорлик пусна на свобода птица от Спасителния център на “Зелени Балкани”

STZAGORA.NET

Късно следобед днес американският посланик в България Джеймс Уорлик посети Спасителния център за диви животни на “Зелени Балкани” в Стара Загора. Тук той, придружаван от директора на Центъра Ивайло Клисуров и специалисти от екипа, разгледа волиерите с пернати “пациенти”, приети за лечение и възстановяване преди пускането им на свобода.

Пред езерото с лебедите – с директора на Спасителния център Ивайло Клисуров.

*

Посланикът се задържа първо пред езерцето с лебеди, където бе приветстван с гърлени звуци от доайена на местните обитатели – 15-годишният пеликан Груйо, който прояви пословичната си контактност, като веднага се приближи до мрежата и опита да поведе разговор с посланика на своя си птичи език. Диалог не стана, но затова пък бе фотографиран за спомен. След това на Джеймс Уорлик бяха показани волиерите на грабливите птици – белоглав и египетски лешояд, царски орел и др. “Добра работа. Направили сте много!”, бе оценката на посланика.

Пеликанът Груйо се опита да завърже разговор с посланик Уорлик.

-

Черната каня, която след малко щеше да полети свободна, бе донесена в защитен чохъл и с маска на очите.

*

За финал на посещението му Джеймс Уорлик пусна на свобода рехабилитирана черна каня – защитен вид граблива птица от рода на соколите, изпратена в Спасителния център от Северозападна България, където е била намерена със счупени опашни пера. В България има не повече от 300-400 като нея, уточниха експертите от Центъра.

“Поканих Негово превъзходителство да ни посети в Стара Загора, когато през месец май се видяхме за пръв път край наш волиер в природния парк “Българка” в Централния Балкан”, обясни Ивайло Клисуров.

Преди да отпътува с хибридната “Тойота Приус” с червен дипломатически номер – екологична кола на ток и бензин, последна дума на техниката, с която бе дошъл, посланик Уорлик записа следното в книгата за впечатления на Спасителния център:

“Много съм впечатлен от отличната и значима работа, която вършите по рехабилитацията и отглеждането на толкова много редки птици. Вие се грижите не само за една важна част от българската природа, но и помагате да се запазят видове, които са глобално застрашени от изчезване. Продължавайте чудесната си работа и ме дръжте в течение с какво Америка може да ви помогне”. Джеймс Уорлик, посланик на САЩ, 5 юли 2011 г.


-

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн