Крава падна в тракийска гробница край Шипка

STZAGORA.NET

Защитният покрив на “Грифоните”, през който е пропаднала злощастната крава. Снимка Ценко Илиев, tsenko.blogspot.com

*

Повече от денонощие след инцидент юницата Сребра остана в тракийската гробница “Грифоните” край град Шипка. Произшествието стана, след като добичето проби етернитовия покрив на античното светилище. От стреса невинното животно извършило физиологичните си нужди върху древните артефакти, информира кметът на града Стоян Иванов.

- Кравата няма вина, а тези, които стопанисват археологическия обект – Историческият музей в Казанлък. Преди три години друга крава пак се покатери на паянтовия покрив, проби го и падна. При удара си потроши гръбнака и умря. Нито пазачи има, нито обектите са обезопасени – ядосва се кметът.

Вътрешността на тракийската гробница в могила “Грифоните” край гр.Шипка. Снимка Ценко Илиев, tsenko.blogspot.com

*

Кравата се е загубила в неделя вечерта и тогава стопанинът на стадото забелязал отсъствието, но мракът попречил да я търсят. На сутринта казали на кмета и той се сетил, че са имали подобна смешно-тъжна ситуация преди години. Както и предположили, юницата Сребра била залостена под ключ в тракийската гробница “Грифоните”.

“За да не разбиваме входната врата на историческия паметник, сигнализирахме на директора на казанлъшкия музей Косьо Зарев. Оказа се, че и той няма ключ и се наложи да разбием вратата. Кой ще поправя счупения етернитов покрив и разбитата врата, кой и с какви средства ще почиства археологическите ценности, е трудно да се каже, чуди се кметът на град Шипка.

Той е категоричен, че безхаберие и безстопанственост са причината за подобни инциденти, които очевидно ще се случват пак. Трябва спешно да се вземат мерки, за да се опазват уникалните артефакти. Според Стоян Иванов, ако град Шипка стане община, за което гласуваха на референдума през ноември м.г. 94 на сто от жителите на планинското градче, ценните исторически паметници ще са грижа на местната власт. “Общата отговорност е ничия”, философски заключава градоначалникът след смешно-тъжната история с кравата-археолог.

Тракийската гробница “Грифоните” са намира на изток от града, до халето на Хидравличния завод. Открита е от покойния проф. Георги Китов през 1999 година. В района на град Шипка се намира и култово-гробищният комплекс на могилата Оструша, както и тракийската гробница в могилата Голяма Косматка, в която бе намерена златната маска и бронзова глава, които се предполага, че са на Севт Трети, владетелят на Севтополис. Гробница “Грифоните” е част от “Долината на тракийските царе”, в който са включени още гробницата на Севт III в могилата Голяма Косматка, гробницата-мавзолей в могилата Оструша, тракийските гробници Хелвеция, Шушманец, Голямата Арсеналка, гробницата в Сашева могила и Крън-I и Крън-II.

Тракийската гробница от могилата Грифоните е най-добре запазената каменна куполна гробница, използвана през V-IV в. пр.н.е. като мавзолей.

Йорданка ДЖОНДЖОРОВА
-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн