Кое пречи за изграждане на старозагорския площад?

STZAGORA.NET

Арх.Иван Иванов

“През 2008 г. областният управител на Стара Загора Мария Нейкова и заместникът й Хюсеин Енгер преактуват и актуват за държавна собственост терена на изток от бул. “Руски” в пресечката с ул. “Генерал Столетов”, северно от бившия партиен дом, където има паркинг – съобщи за медията ни общинският съветник арх. Иван Иванов. – Не само това. Мястото, което е терен от централния градски площад, е заменено с имот на частно лице.

Този частник ще дойде с пълно основание в Общината с искане да му се организира УПИ за строеж на сграда, която ще унищожи паркинга и част от трафопоста. Регулацията минава и върху част от трафопоста.

От другата страна на “Руски”, където е паркингът на Oперата, има също актувани 600 кв.м държавна собственост, на които сегашният областен управител Йордан Николов иска да се урегулира парцел. На последната сесия това искане беше оттеглено от вносителя – кметът проф. Светлин Танчев. Искането да се обособи УПИ е невъзможно, тъй като там има действащ план за реконструкция и застрояване и не можем да възстановяваме никакви упита, тъй като 35 години чакаме да се реализира централният градски площад.

Неизвестно е как Областната управа си гласува държавни собствености, не ги обявява никъде и влиза в пълно противоречие с изграждането на централния площад” – притеснява се арх. Иванов.

По негово предложение с Решение от 30 юни 2011 г. Общинският съвет поиска областният управител да даде безвъзмездно на Община Стара Загора терена на служебния паркинг на Операта, оказал се също държавна собственост. Освен това старейшините възложиха на кмета проф. Светлин Танчев да изиска от областния управител начина за актуване на държавната собственост, направен от предишния областен управител Мария Нейкова и направената трампа с имот в суперградския център.

Ето обяснението на областния управител Йордан Николов по двата казуса:

Йордан Николов

“Действително в края на мандата си областният управител Мария Нейкова е направила замяна на терена срещу АГ-клиниката на частно лице срещу два апартамента и къща в Пампорово и още една къща в с. Влас, където нашите служители почиват през лятото. На този терен обаче не могат да се изпълняват никакви строителни дейности, тъй като той е част от археологически ценности.

Според мене малко се преекспонират някои факти, свързани с държавната собственост. За съжаление някои управляващи продължават да си мислят, че се работи както в миналото. Т.е. създавайки УПИ – ще го продадем. Ако искам да продам този имот или да направя някоя далавера, имам пълната възможност, но няма как да си плюя на името и на авторитета. Докато съм областен управител, това няма да се случи.

От много години се обсъжда предложение за изграждане на мястото на сегашния паркинг пред източната страна на Операта на триетажен паркинг. Идеята ми е за отдаване под наем на частно лице, което да го стопанисва, докато се реши съдбата на този парцел да бъде обособен по някакъв начин от Общината. Тогава областният управител ще даде тази държавна земя като замянка. Ако не постъпя така, след време, когато не съм областен управител, някой ще ме обвини, че не съм защитавал интересите на държавата.

Има кандидат за стопанисване на този паркинг, от чийто наем ще влизат над 3600 лв. годишно в държавата. Няма да го дам безвъзмездно на Община Стара Загора, тъй като Областна администрация не разполага с никакви паркоместа. Давайки, грубо казано, 100 паркоместа на Общината, ще искаме 8 или 10 от източна страна за държавна собственост на Областна администрация, т.е. да се направи някаква подобна замянка – “кон за кокошка”, пак в полза на Общината. Това е идеята. Ние сме я обсъждали с хора от моя екип. Оттеглянето на точката от дневния ред е инициирано от общинския лидер на ГЕРБ.

Освен това никой от Общината не ме е попитал тази държавна собственост от източна страна на Операта какво смятаме да я правим… Ние ще я дадем на Общината, но няма да е безвъзмездно. Като гледам как безогледно безвъзмездно се раздава общинска собственост, няма да позволя този път да се случи това. Първо ще искам да видя идейния проект, как ще се изпълнява – дали ще бъде публично частно партньорство, или само Общината ще прави този триетажен паркинг или общински площад… Всичко следва да бъде документирано, защото, ако го дам безвъзмездно и утре някой общински съвет го дари, нали се сещате, че няма да ни е приятно.

Ние сме длъжни да помагаме на местната власт с каквото и както можем и сме го правили неведнъж… Трябва да се договорим. Може би ще има работна група, която ще коментира това, което Общината желае да направи в бъдеще и ние да бъдем полезни на гражданите. А иначе интересите на арх. Иван Иванов отдавна са ми известни. Даже казват, че вече е взел пари от Общината за идейния проект за паркинга до Операта, както и за много други. Това не е ли конфликт на интереси?” – зададе риторичен въпрос областният управител Йордан Николов.

Росица РАНЧЕВА
PS: Редакцията е готова да публикува и други становища по темата.
-vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн