Старозагорската митрополия ще гради нова църква в града

STZAGORA.NET

Дано той няма съдбата на виртуалната църква “Св.Св. Петър и Павел”, чиято първа копка остана и последна

Бъдещата църква “Св. Игнатий Старозагорски”

*

На 10 юли 2011 г. Старозагорският митрополит Галактион ще положи основния камък за градежа на нов православен храм в Стара Загора, съобщи за медията ни секретарят на Митрополията отец Михаил. – Божият дом е посветен на свети преподобния мъченик Игнатий Старозагорски. Теренът е в квартал “Самара 1″, при източния вход на града. Той е дарение на Митрополията от Общинския съвет с решение от януари 2010 г.

Необходимостта от православен храм в източния край на Стара Загора датира от много време. На практика в този район липсва дори параклис.

Църквата ще бъде разположена на площ от 1250 кв.м. Тя е кръстокуполна базилика с размери 17 м Х14 м и височина над 12 м. Конструкцията е стоманобетонна, с каменни сводове и облицовка от бял врачански камък. Проектът е дело на арх.Дилян Каменов. Грубият строеж ще се изпълнява от старозагорската фирма “Аква Вижън”.

Патронът на храма е роден в Стара Загора в края на ХVIII век. След отказ да приеме исляма е обесен за назидание на 8 октомври 1814 година. Негови мощи се пазят в руския манастир “Свети Пантелеймон” в Света гора. Обявен е от Българската православна църква за небесен покровител на Града на липите. По решение на епархийското настоятелство централният престол в новата черква ще бъде на него, а южният – на св. Ириней Лионски.

Епархийският съвет изразява надежда, че със спомоществователството на боголюбиви люде и с активното съдействие на църковното настоятелство при новостроящия се храм, това начинание ще бъде успешно завършено, за да може покровителят на град Стара Загора да има в родния си град храм, посветен нему, “та още по-усърдно да ходатайства пред Божия престол за своите единородни и единоверни чеда”.

Средства за изграждането на светия храм ще се набират в банкова сметка при Банка ДСК – Стара Загора, BIC: STSABGSF, банкова сметка IBAN: BG84STSA93000005734285, фонд “Църкви и манастири”, за храм “Св. преподобномъченик Игнатий Старозагорски” в гр. Стара Загора.

По повод голямото духовно събитие на 10 юли от 9.30 часа митрополит Галактион ще отслужи Божествена св. Литургия в храм “Св. Въведение Богородично”. След края на св. Литургия в 11.30 часа на мястото, отредено за строителството на храма, находящо се източно от ул. “Ст. Чернев” и южно от 68 ЦДГ “Патиланско царство”, ще бъде извършено и специалното чинопоследование по полагане на крайъгълния камък.
По инициатива на църковното настоятелство ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве.

Росица РАНЧЕВА

PS: Дано, дай Боже, новият храм да няма съдбата на виртуалната църква “Св.Св. Петър и Павел”, чиято първа копка остана и последна. Паметливи припомнят, че на 4 март 2003 г. по случай 125 години от началото на Руско-турската освободителна война в подножието на мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора” митрополит Галактион, в присъствието на тогавашния кмет д-р Евгений Желев и областния управител Мария Нейкова, на губернатора на руския побратимен град Самара – Константин Титов, общественици, членове на руско-български клубове и много граждани, направи първата копка на храма по проект на главния архитект на Самара. Православната църква щеше да има още два пристола – на Свети Владимир и на Свети Игнатий Старозагорски.

Г-н Титов направи първото дарение от 10 000 долара. Художникът Христо Танев и приятели подариха специални бутилки с марково вино – “125 години от Освобождението на България”, уточни се и фирмата-строител. Но всичко спря до тук. Група старозагорски архитекти доказаха, че църквата ще развали ландшафта на мемориала. Какво се случи с парите и с намеренията, остава тайна и до днес. (СН)
-

БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ

СТАРОЗАГОРСКА СВ. МИТРОПОЛИЯ

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

Преизпълнени с духовна радост съобщаваме, че на 10 юли 2011 година (4 Неделя след Петдесетница) ще бъде извършено богослужебно чинопоследование за полагане на крайъгълен камък за строителството на храм „Св. преподобномъченик Игнатий Старозагорски” в гр. Стара Загора, кв. “Самара”.

В тази връзка Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион ще отслужи Божествена св. Литургия в храм „Св. Въведение Богородично” с начало 9,30 часа.

След края на св. Литургия в 11,30 часа на мястото, отредено за строителството на св. храм в старозагорския квартал „Самара-1”, а именно терена, находящ се източно от ул. „Ст. Чернев” и южно от 68 ЦДГ „Патиланско царство”, ще бъде извършено и специалното чинопоследование по полагане на крайъгълния храм.

По инициатива на църковното настоятелство при новостроящия се храм „Св. прпмчк Игнатий Старозагорски” ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве.

Приканваме всички, които желаят да станат съучастници в тази духовна радост за богохранимия ни град Стара Загора, да се присъединят към тържеството, та отдавайки молитвената си почит към светия преподобномъченик Игнатий Старозагорски, заедно да изпросим неговото ходатайство пред Престола на Всеподателя Бога.

От Старозагорската св. Митрополия

-

spodelime.com

2 коментари on “Старозагорската митрополия ще гради нова църква в града”

  • Руси Иванов wrote on 9 юли, 2011, 8:17

    По време на Първия вселенски църковен събор в Никея през 325 година (нещо подобно на съвременен учредителен партиен конгрес) се очертават известни различия в схващанията по определени въпроси от идеологическо естество. Приема се с гласуване Църковното верую (нещо като програма на партия), като решението на основните въпроси се отлага. Твърде спорното в единството си, но и в количествено отношение «болшинство» определя своето становище по въпроса като «право» или «православно», т. е. като единствено вярно, и заклеймява противното становище като «неправославно» или еретическо. Както обикновено става в историята, доводите на противната страна не само се омаловажават, но всички документи и свидетелства за нейната дейност и за нейното становище по разни въпроси, а не само по спорните, се унищожават и нейният «лидер», според твърде достоверни сведения, в които съвременният читател има твърде малко основания да се съмнява, бива отровен от неговите противници, уплашени от засилването на влиянието му сред управляващите среди. И неговата «екзекуция» не се изпълнява в далечната и по това време още неоткрита Америка, а в самата столица. 
    http://www.ivanstamenov.com/2010/09/2218/

  • Йордан Иванов wrote on 30 септември, 2011, 22:38

    Аз съм иконописец. Как мога да се свържа с някой, който отговаря за този строеж? Може да ми пишете на e-mail: vaprso@gbg.bg


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн