Турската топонимия остава в Стара Загора

STZAGORA.NET
Общинските съветници на Стара Загора не подкрепиха днес предложението на Кристиян Петков и Антон Андонов от ВМРО за промяна на стотиците турски и арабски наименования на местностите в землището на Община Стара Загора.

“Считаме, че в 21-ви век България, като европейска държава, следва да има български наименования на местностите си – аргументира се Кристиян Петков. – В региона ни идват много чуждестранни гости и инвеститори, на които трябва да се превеждат и обясняват имена, останали от преди няколко века – Шекер бунар, Аи бунар, Беш бунар и пр.

Освен това голяма част от наименованията са загубили предишното си значение и не са в съгласие със съвременните реалности и с принципите на българската именна система.”

В инспирирания дебат старейшините по принцип се съгласиха с предложението, но изтъкнаха редица причини, за да не го приемат. Сред тях бяха съображенията, че: е трудно в документите да се впише старата и новата топонимия; този акт ще струва скъпо и не е ясно кой ще заплаща сумата; в цялата страна се въвежда кадастърна карта и всеки обект си има идентификационен номер, т.е. имената ще бъдат заменени с номера и пр.

Вносителите бяха едва ли не принудени да оттеглят и другото си предложение – “Изграждане на монумент на православен кръст на източния вход на Стара Загора. В него се посочва, че с решение на Общинския съвет от 2001 г. е определено точното място и е приет идейният проект на арх. Ваня Тончева. Освен това Старозагорският митрополит Галактион е осветил мястото и е направил първа копка. Този аргумент беше оборен с липса на записано решение из книгите на местния парламент. Отново по принцип изказалите се общински съветници заявиха, че предложението е много хубаво, но не е обяснено подробно, че исканите 10 000 лева за работен проект са безкрайно малко, че изпълнението на проекта ще струва шестцифрени числа и т.н.

Може би трябва да отворим Тефтерчето на Левски и да прочетем там многозначителното “Народе!!!”.

Росица АЛЕКСАНДРОВА
-

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн