Две училища не желаят “да ги храни” “Ученическо хранене”

STZAGORA.NET
След двучасови дебати, поради липса на кворум в ОбС – Стара Загора, проблемът с “удължаване на срока за безвъзмездно ползване на 16 ученически стола и 16 павилиона за три години от общинската фирма “Ученическо хранене” ЕООД” беше отложен за гласуване за следващото заседание на 28 юли 2011 г.

За важността на проблема говори фактът, че той не се решава вече точно една година. Председателят на Постоянната комисия по социална политика Георги Гьоков заяви, че всички по време на заседание на комисията са гласували “въздържал се”. Въпросът е изключително сериозен, тъй като от една страна е социалната политика на Общината, специално адресирана към учениците, а от друга е острото несъответствие между предлаганата услуга и претенциите на училищните ръководства, учителите и потребителите, т.е. децата. Казусът има и трета страна. В общинското предприятие работят 110 души и ако то се закрие, хората ще останат на улицата.

Над 20 старейшини днес се изказаха по темата – част от тях взаимно изключващи се. Много от съветниците си бяха направили труда лично да посетят училищата и да се запознаят с проблемите, които имат сериозен обществен отзвук. Някои от тях, които имат ученици, бяха категорични, че “Ученическото хранене” не отговаря на необходимите изисквания. Други пък посочиха ябълката на раздора – вестник “Старозагорски новини”, който в публикацията си от 29 юни “Училищни директори – недоволни от общинска фирма” тенденциозно манипулира общественото мнение.

Свои триминутни експозета направиха директорът на “Ученическо хранене” инж. Георги Георгиев (с подробен разбор на статията), директорите на училищата Никола Лазов – на СОУ “Иван Вазов”, и Мариана Пенчева – на СОУ “М. Горки”, както и началникът на отдел “Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Чавдарова. Мариана Пенчева изрази становището на педагогическия колектив, родителското настоятелство и Ученическия съвет столът в ръководеното от нея училище да се извади от списъчния състав. От името на родителите и учителите на ГПЧЕ “Ромен Ролан” същото изявление направи и общинският съветник Антоанета Масленска.

Днес стана ясно, че проблем има, но той не се казва “Старозагорски новини”, който даде публичност, публикувайки “неудобното” мнение на училищни директори.

Вероятно след един месец страстите ще утихнат и ще се “изпуши лулата на мира”. Въпросът обаче е как проблемът, касаещ нашите деца, ще бъде решен – с компромиси или по европейски?
(СН)
-vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн