Кан Тервел – на центъра, но по в тъча

STZAGORA.NET

Хан Тервел (или кан, както вече е модерно да се нарича).

Да се изгради паметник на кан Тервел в тревната площ южно от Съдебната палата, срещу Изложбена зала “Любор Байер”, решиха на днешното си заседание старозагорските общински съветници след час и половина дебати.

Предложението за решение, направено от двама представители на Клуба на работодателя – Венелин Каравичев и Христо Бонев, беше в три варианта – пред сградата на Община Стара Загора (т.е. където се поставя коледната елха), от северната страна на Театъра (на мястото на дървените скулптури) и в пространството между Операта, Театъра и Съдебната палата. Според вносителите предложението е обсъждано и прието от Клуба на работодателите с участието на видни историци, както и от Обществения съвет по естетизация на градската среда и Дискусионен клуб “Форум”. Мотивите бяха, че паметникът ще допринесе за благоденствието на града в много посоки – европейска популярност, развиване на културно-историческия туризъм, прослава на българското величие и пр.

Нито един от присъствалите общински съветници не постави под въпрос дали е необходимо в Стара Загора да има паметник на кан Тервел. Всички изказали се буквално приветстваха идеята, но реагираха за мястото, където мемориалът на кана да се извисява “в човешки ръст на кон”.

Предложенията бяха особено екзотични: в парк “5 октомври” да се премахне комунистическият паметник с легнал партизанин пред него и там да стъпи канът; на Алана; до “Бранителите на Стара Загора”; на Аязмото; в парк “Бедечка”… навсякъде другаде, но не и пред Общината. Зам.-кметът проф. Димитър Динев изрази личното си опасение, че ако паметникът на Тервел се сложи пред Общината, ще се окаже, че той е най-важното нещо за хилядолетния град, което в действителност не е така.

Най-накрая вносителите кандисаха и приеха мястото на великия кан, който според специалист на Регионалния исторически музей няма нищо общо със Стара Загора, да бъде в градинката южно от Съдебната палата. Те заявиха, че необходимите средства ще бъдат осигурени от Клуба на работодателите.

Августа БЕРОЙСКА
-

сподели бутон

2 коментари on “Кан Тервел – на центъра, но по в тъча”

  • Дес wrote on 30 юни, 2011, 23:43

    „в парк „5 октомври“ да се премахне комунистическият паметник“… то така утре и Самара ще поиска някой да се премахне… 

  • любо wrote on 1 януари, 2012, 3:10

    Браво на на общинарите за това, че са приели да бъде построен паметник на Кан Тервел! Но кои са тези “родолюбци”, които толкова разпалено обясняват, че Кан Тервел и Стара Загора нямят нищо общо? Та Кан Тервел е български държавен глава и принадлежи на всички населени места в България включително и на Стара Загора.Тези “българи”, че сред тях и музеен служител, наистина ли не схващат каква е изключителната роля и заслуга на Кан Телвел и България за опазването на цивилизацията на Европа? Може би не им харесва българите да имат още един пример за национална гордост и да се знае за делото на Тервел – Спасителя на Европа – далеч извън българските граници?


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн