Новата цена на тока – за и против

STZAGORA.NET
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще вземе окончателно решение за новите цени на електроенергията, парното и природния газ в срядя, 29 юни. Според заложените от ДКЕВР разчети потребителите на ЕВН ще плащат с около 1.7 на сто повече. Новите цени влизат в сила от 1 юли. С въпроса “Съгласни ли сте с повишаването на цената на електроенергията и какво налага тя да бъде увеличена?” се обърнахме към народни представители от Старозагорския избирателен район и лидерите на двата синдиката в областта.

Недялко НЕДЯЛКОВ, народен представител от ПП ГЕРБ, член на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в 41-вото Народно събрание:

Увеличаването на цената на тока е на базата на реалните разходи в енергийната система. То не е прищявка, основава се на реални разчети. Цените на горивата в световен мащаб растат – на горивото за атомните централи, на течните горива. България е в Европейския съюз, имаме пазарна икономика и не може да правим изключение заради социалната търпимост. Смятам, че цената на тока може да бъде компенсирана от социалното министерство, както това се прави и сега. Но не можем да си позволим да поддържаме ниска цена, това оказва влияние върху производството, върху цените. ДКЕВР е независим орган и решенията й се обуславят от реални разчети.

Иван ИВАНОВ, народен представител от ДСБ, зам.-председател на ПГ на “Синята коалиция”, член на Комисията по икономика, енергетика и туризъм в 41-вото Народно събрание:

Смятам, че в настоящия момент няма основание за повишаване на цената на тока. Потреблението е свито, няма пазар, на който може да се предложи произведената енергия, част от енергийните мощности не работят с пълно натоварване. Освен това ние все още сме в криза и увеличаването на цената на тока ще доведе до покачване на цените на стоките, за чието производство той е енергоносител. Това намалява потреблението и ще забави излизането от кризата. И на трето място – не се очертава скоро повишаване на цената на енергоносителите. Не ми е известно да има промяна в цената на ядреното гориво, нито е променена цената на лигнитните въглища от Източномаришкия басейн, а нашите централи работят основно с тези енергоносители. Така че за мен е неоснователно искането за нова цена на тока.

Спас ПАНЧЕВ, депутат от “Коалиция за България”:

Съгласно определени европейски изисквания, трябва да се уеднаквяват цените в страните от общността. Ние сме част от Европейския съюз и е нормално това да се иска и от нас. Заради разликата в нивата на дневната и нощната електроенергия пък се иска вдигане на цената на нощната. В момента обаче страната е в криза и недоимък и мнението на нашата група е, че повишаването на цената на тока може да се отложи. Това важи както за юридическите лица и стопанските субекти, така и за битовите потребители. И ако правителството защитава фирмите, ние смятаме, че трябва да бъде защитен интересът на хората, които изнемогват. Несъмнено в един момент трябва да се повиши цената, но сега е неуместно и смятам, че трябва да се запази сегашното ниво.

Михаил МИХАЙЛОВ, председател на СРС “Подкрепа”:

Цената на тока не трябва в никакъв случай да се повишава, достатъчно е висока. По-скоро трябва да остане същата, за сметка на печалбата на електроразпределителните дружества. Не знам кое налага такова увеличение, след като цената на въглищата от “Марица-изток” е много ниска. Не съм сигурен дали това не е ход на ядреното лоби, за да се докаже “нерентабилността” на лигнитните въглища. Няма нищо по-добро и по-ефективно от собствените енергийни ресурси, а за нас това са лигнитните въглища. Собствените източници определят енергийната независимост на страната, която е част от националната сигурност.

Иванка ДАНАИЛОВА, председател на РС на КНСБ:

Не виждам никакви аргументи, доказващи необходимостта от увеличаване на цената на тока, тя и без това е достатъчно висока. Крайно време е, когато се предприемат подобни мерки, влияещи върху джоба на всички български граждани, да се обяснява какво налага промените. Да не забравяме, че едно повишение на цената на тока ще повлече цените на стоките от първа необходимост, на хранителните продукти. А в същото време няма реално повишение на доходите.

Подготви за печат:
Таня ИВАНОВА

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн