Воеводите искат смяна на турската топонимия в Cтарозагорско

STZAGORA.NET
Общинските съветници от групата на ВМРО-БНД Кристиян Петков и Антон Андонов предлагат предстоящото заседание на ОбС да реши промяна на стотиците турски и арабски наименования на местностите в землището на Община Стара Загора.

“Считаме, че в 21-ви век България като европейска държава следва да има български наименования на местностите си – каза за “Старозагорски новини” Кристиян Петков. – В региона ни идват много чуждестранни гости и инвеститори, на които трябва да се превеждат и обясняват имена, останали от преди няколко века – Шекер бунар, Аи бунар, Беш бунар и пр. Освен това голяма част от наименованията са загубили предишното си значение и не са в съгласие със съвременните реалности и с принципите на българската именна система.”

Воеводите предлагат да се създаде временна комисия, която да проучи кои наименования не съответстват на законовите принципи и в двуседмичен срок да направи мотивирани предложения за тяхната промяна.

Такова предложение ще бъде направено и на национално ниво, но то следва да стартира от града, опожарен до основи от турците на 31 юли 1877 г. и дал над 14 500 невинни жертви.

Росица АЛЕКСАНДРОВА
-

share button

1 коментар on “Воеводите искат смяна на турската топонимия в Cтарозагорско”

  • Дес wrote on 27 юни, 2011, 23:25

    а през 22-ри или 23-ти век, ако самата България е загубила „предишното си значение и няма да е в съгласие с реалността“…
    какво ще е останало, че на него да я кръстим; в какво самите ние ще се кръстим?!!
    може би от сега да се прекръстим…


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн