Изплащат авансово по 5000 лв. за катастрофата на АМ “Тракия”

STZAGORA.NET
Застрахователят вече изплаща по 5000 лв. авансово на всички пострадали при жестоката катастрофа на автомагистрала “Тракия” на 15 юни, съобщи в Стара Загора председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

Той се срещна в събота в старозагорския офис на ЗК “Лев инс” с близките на пострадалите и загиналите в катастрофата на магистрала “Тракия”. В автобуса на бургаската фирма “Ентуртранс” намериха смъртта си 8 души, сред които и говорителят на Областна дирекция на полицията в Стара Загора Йонка Георгиева.

Студент на 21 години и лекарка са двамата старозагорци, ранени в кървавия инцидент. И двамата са без опасност за живота и се възстановяват в пловдивската УМБАЛ, каза Тодоров.

В разкритата приемна на Асоциацията в регионалния офис на “Лев инс” най-напред дойде съпругът на Йонка Георгиева. Ранените от Стара Загора са се консултирали в Пловдив, откъдето стартира кампанията на БАПК, информира нейният председател. Днес и утре приемната е в Бургас.

“Не завеждайте дела срещу виновника на катастрофата, често той не е в състояние да изплати големите щети и чрез съдия-изпълнител се събират сумите дълго през годините. Звънете на горещия телефон на асоциацията 0700 17 112, който е на цената на градски разговор. Да се търси застрахователят, дори и виновникът да няма застраховка, има гаранционен фонд. Вече имаме и представител на Асоциацията в Стара Загора, той ще помогне за окомплектуването на документите”, съветва близките на пострадали при пътни инциденти Владимир Тодоров.

На свиканата след катастрофата на автобуса-ковчег среща на транспортния министър, ДАИ, КАТ и фирмите-превозвачи е поискано ново пререгистриране на обществените превозвачи, които са 3000 за малка България. Нужна е и спешна промяна на законодателството, коментира още Тодоров. Предложението на Асоциацията е да се въведат задължително предпазни колани и в автобусите, така както е в самолетите.

От началото на тази година при пътнотранспортни произшествия в страната са загинали 273-ма души. Общо 272 са жертвите при инциденти с автобуси за периода от 2001-ва до 2010-а. По брой на катастрофи България заема печалното призово 5-о място сред страните в ЕС, сочи статистиката на БАПК.

Йорданка ДЖОНДЖОРОВА
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн