Дружество “Липа” ще възстановява пчелина на Дядо Методий Кусев

STZAGORA.NET
“От много време членовете на пчеларско дружество “Липа” в Стара Загора искат да подемат благородната инициатива за възстановяване пчелина на митрополит Методий Кусев, който по неговото време се е намирал на север от сегашния парк Аязмото, по посока на кв. “Дъбрава”.

Това заяви днес пред наш репортер лидерът на старозагорските производители на мед Тодор Иванов във връзка с проведените традиционни празници на липите, в които старозагорските пчeлари взеха дейно участие. В подкрепа на тази инициатива Тодор Иванов изтъкна факта, че именно емблематичната за старозагорци фигура на Дядо Методий е била тази, която за първи път е поставила в България основите на модерното пчеларство. Той уточни, че за производство на мед дотогава са се ползвали т. нар. “тръвни” – наследство още от времето на първите славянски заселници на Балканския полуостров.

Именно митрополит Методий Кусев е този, който внася от Западна Европа модерните днешни кошери и организира курсове, на които желаещите са могли да се научат на най-новото в областта на медопроизводството. Тодор Иванов допълни, че членовете на “Липа” безвъзмездно ще заселят бъдещия пчелин с пчелни семейства, но оттам нататък нещата ставали по-сложни. Пчеларите са категорични, че до пчелина ще бъде нужно да се изгради и помещение за центрофугиране на пълните пчелни пити, както и да бъде поставена съответната охрана. За това те смятат да говорят с новия Общински съвет в Стара Загора, след като минат изборите за местни органи на властта.

От дружество “Липа” са направили съответните проучвания, които са показали, че споменатият район е изключително медоносен. Според тях след време би могло да се помисли и за запазена марка на сладкия сок, която ще допринесе още за издигането на Стара Загора като туристически център.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн